A Trónok harcától Andy Warholig: idén is összegeztük a Super Bowl legjobb reklámjait

A New England Patriots a tudósítások szerint egy kínkeserves meccsen verte meg a Los Angeles Rams csapatát a Super Bowl döntőjében, de lapozzunk, és nézzük meg azt, ami mindenkit érdekel, nem csak a sportrajongókat. A meccs félidejében vetített reklámokat. Úgy nézzétek az alábbi videókat, hogy egy fél percnyi reklámért 5 millió dollárt kellett kifizetni.

Az első, ami szembe jött reggel (rögtön ébredés után, amikor még az ágyban fekve elkezdtem az Instagramot pörgetni) a Bud Light és a Trónok harca szerelemgyereke, amelyben a Hegy kivégezte a márka Kabalalovagját.  Egy kicsit ahhoz hasonlóan, ahogyan Oberyn Martellel is végzett. De azért az első éved lovagi tornájára is van utalás, amikor a Hegy (még emberként) feltűnt a sorozatban. Mást ne mondjak, megragadták az utolsó kínálkozó alkalmat. Sokan vártak egy Trónok harca előzetest a Super Bowl idejére, de nem jött, olyan pletykát is olvastam már, hogy nem is fog olyan klasszikus jönni, amit a rajongók képkockánként kielemezhetnek.

 

 

Maradjunk még egy kicsit a sörnél. Bár annál nagyobbat nem lehet gurítani, ha valaki a Trónok harcával fog össze, de azért a társadalmi felelősségvállalás sem rossz téma. A Budweiser a szél erejével reklámozza magát, meg egy Bob Dylan-számmal.

 

A Stella Artois semmi menőt nem akart, viszont vicces sem nagyon lett az, hogy Carrie Bradshaw nem akar Cosmopolitant. Na jó, egy kicsit azért vicces, ezért osztjuk meg veletek.

 

 

Focimeccs közben (még akkor is, ha amerikai) a sör és ropi alap, nem véletlen, hogy ennyi sörös reklámot kapunk. Ez a kis cuki lesz az egyik utolsó: arról a szomorú robotról, ki nem élvezheti a sört, ebben ez esetben a Michelob ULTRA-t.

 

 

Azért az egyik utolsó, mert azt is megtudhatjuk, hogy miről marad le a robot, az egész egy ASMR-videóval ötvözve. Azért mindent bevetnek, maradjunk annyiban.

 

 

Még egy kicsit maradok a folyadékoknál, ilyenkor alap, hogy kijön egy Pepsi vagy Coca Cola reklám. Most az előbbi készült egy kicsit nehezen értelmezhető filmmel, aminek egy tanulsága biztos van a pincéreknek. Soha ne kérdezzék meg, hogy a Pepsi oké lesz-e? Mert a Pepsi jó.

 

 

Egy Pringles reklám nélkül szintén nem lenne az igazi a Super Bowl félideje. Idén ők is ráültek a szomorú robot/eszköz hullámra (amely idén nem csak ebben a két esetben jelent meg), akik nem tudják megízlelni a Pringles több ezer ízkombinációját.

 

 

Itt az ideje, hogy lassan áttérjünk a másik nagy klasszikus témára, az autókra. Felvezetésként pedig jöjjön a Walmart azon szolgáltatását népszerűsítő reklám, hogy az online megrendelt árut fel lehet venni az autónkkal. Ehhez pedig a popkultúra legismertebb autóit veti be az amerikai üzletlánc: például KITT-et a Knight Riderből, a Szellemirtók kocsiját, vagy Scooby Doo járgányát. Aki többet felismer, az nyer.

 

 

Erről valószínűleg kevesen mondanák meg, hogy egy Mercedes-Benz-reklám. Pedig Ludacris (amerikai rapper és színész) a Mercedes segítségével lepi meg két Super Bowl-jeggyel a Ron Clark Academy két diákját.

 

 

A Hyundai reklámját már csak azért is érdemes beválasztani, mert a vegánok máris kiakadtak miatta. Az egész arról szól, hogy Jason Batemant liftes fiúként kellemetlen helyekre kalauzolja az utasait. Egy gyökérkezelés és egy atyai elbeszélgetés között pedig feltűnik egy vegán vacsora is.

 

 

A The Washington Post sajtószabadság mellett érvelő “reklámját” (már ha ez reklám igazán) már csak szakmai miheztartás végett is megosztom. Bár még soha nem ütötték ki a szemem, de azért már készültek megverni (kifejezetten az újságírói munkám miatt).

 

 

Természetesen a végére hagytam azokat, amiket nagyon szerettem idén. Csak szólok, fárasztóak is lesznek köztük. Például a Bubly ízesített, szénsavas ásványvizét (csak tudnám, hogy minek van ilyen?) Michael Bublé énekessel hirdette meg, csak azért, mert a Bubly majdnem úgy hangzik, mint a Bublé.

 

 

A Microsoft-reklámnál meghatóbbat úgysem fog senki csinálni. Olyan gyerekek szerepelnek benne, akiknek a testi rendellenességeik miatt a mások számára egyszerűnek tűnő játék is nehezen megy. A reklám arról szól, hogy technológiának köszönhetően ezek a gyerekek is élhetnek teljes életet.

 

 

Andy Warhol Burger Kinget eszik, te is egyél úgy, mint Andy. Ennyi. De mennyire zseniális már ez. Az eredeti videót 1982-ben készítette Jørgen Leth, és a 66 Scenes From America című filmnek volt a része. A Burger King annyit mondott a mostani reklámról, hogy az volt a céljuk vele, hogy valami mást hozzanak, megtörjék a hagyományos Super Bowl-reklámokat, amelyek tele vannak robbanásokkal, szörnyű viccekkel és sztárokkal. Helyette egy szinte csendes (nem véletlenül jutottak sokaknak erről is ASMR-videók eszébe), de erőteljes (mű)alkotást vetítettek.

 

Comments

comments