Balkán Herald: a talált karikagyűrű esete visszatér

A romániai szélhámosok egyik kedvelt trükkje az arany karikagyűrűs, amelyet sikerült már Párizsba is exportálnunk, mi is ott figyeltük meg először élőben. Most egy olvasónk küldte be a saját sztoriját:

Időpont: 2014. február 24., du. 5 óra
Színhely: vonatállomás, vasút feletti híd járdáján egy gödröt kerülgetve
Jómagam: fejem tele a némi nemi viszonyok tematikájával, rajta egyedi kalap, alatta selyemsál, Zara kabát, szűkebb ruha, jóképű bőrcsizma (kuka-érett, de újnak látszik).

Előttem éppen kiegyenesedik egy pasas, a mozdulat odavonzza a tekintetem. Mutatja is, hogy talált egy karikagyűrűt a földön. Örülök a szerencséjének, mennék tovább, mire ő, hogy kisasszony, ez inkább önnek való. De hát tartsa meg, hát ő találta. De nem, mert inkább én. Én pedig, ha már ennyire ragaszkodott a dologhoz, megfogtam, s mentem is. Volna, de utánam szólt, hogy egy pofa piára valót azért igazán adhatnék. Nem fordult meg a fejemben. Ekkor tűnt fel, hogy nem épp az a finom úriember, kicsit tespedt, 50-60 éves. Végül is jogosnak találtam a kérését, csak azon haboztam, hogy az mennyi. Előhúztam a pénztárcámat, s amikor kinyitottam, úgy döntöttem, minden bankót odaadok. 9 lej volt nálam. Ezzel elégedetten távoztunk mindketten.

gyuru500

A fura kaland felvillanyozott, nem is a tárgy, mint inkább a szimbolikus töltete. Csak az ujjat hiányoltam a gyűrűből. És teljesen ellágyultam. Hogy hát egy férfi mikre képes, csak úgy egy ismeretlen nőnek odaadni egy mégiscsak értékes holmit. Meg a másik, aki elvesztette, vajon milyen helyzetbe sodorta magát vele. Gyorsan eldöntöttem, hogy a gyűrűt nem adom el, hanem megtartom. De előbb megpróbálom megtalálni a pórul járt tulajdonost, és persze ehhez elviszem egy ékszerészhez, mondja meg pontosan hány gramm, mennyit ér.

Hazaérvén (az ékszerész aznap nem jöhetett szóba) megnéztem alaposabban, kisilabizáltam a beleütött jeleket: 585 14K. A grammot nem írták bele, sajna. Addig-addig firtattam a fémjelzéseket, amíg meg nem találtam a saját sztorimat leírva, mint gyakori trükköt. Azóta nyugodtan alszom: a kaland megér kilenc lejt meg egy rézgyűrűt. Majd ha kizöldül, befogom dísztárgynak.

Ékszerésznél nem voltam, ezek után valahogy nem sürgős. A történet román változata egészen friss, most találtam.

Tanulság: az utcán ne a messzeséget fürkésszük, hanem nézzünk magunk elé; buszjegyre, kiflire való pénznél többet ne cipeljünk magunkkal; elvesztett tárgyat ne tartsunk meg, inkább keressük meg a gazdáját; aranyat senki sem ad ingyen, bár mindent megtesz érte; nem árt fogalmat alkotni a fémjelzésekről.

Comments

comments