A magyar kormány befutott egy reklámcsapdába, de ezzel nincs egyedül

Szegény magyar kormány most eléggé ráfázott a legújabb plakátkampányával. Nem elég, hogy az EPP nyomására le kellett cserélniük a Juncker és Soros „főgonoszok”-plakátjait, a váltás sem sikerült valami szerencsésre, és most rajtuk röhög a BBC-n át a Mediafaxig minden sajtóorgánum.

Hogy mi is történt? Röviden csak annyi, hogy a magyar kormány a fiatal házasoknak ajánlott babaváró támogatását népszerűsíti, ezzel a plakáttal:

Ha valakinek ismerős a plakáton szereplő két fiatal, az nem véletlen, mivel ők az elmúlt évek legnépszerűbb mémes párja. Ez a pár adja elő ugyanis a másik nőre néző férfi, illetve a joggal felháborodó barátnő párosát, ami milliónyi feldolgozást hozott össze. 2017-ben egyébként mi is az év nemzetközi mémjének választottuk őket:

Hát a magyar kormány részéről borzasztóan mellélőttek most, és szerintem már jól le is hordták Fideszéknél a fél marketingosztályt. De ami felment az internetre, az fent is maradt, ezt pedig már nem mossák le magukról soha.

Mindenesetre úgy gondoltam, hogy megmutatok nektek még néhány olyan terméket, amelyekkel nagyon melléfogtak. Hozzá kell tennem, hogy ezeket a reklámokat többnyire azért profi marketinges csapat hozta össze, nem pedig Soros-plakátokon nevelkedett ifjú vitézek. Éppen ezért az ő felelőségük talán még nagyobb. Vagy nem, inkább nem.

1. Cipőreklám a Duna-parton

A magyarországi Cargomoda ruházati kereskedelmi cég posztolta ki elég szerencsétlen módon a Clae nevű cipőkollekció legújabb darabjait a Duna-parton elhelyezve:

A reklámmal az a baj, hogy az egyik budapesti holokauszt-emlékmű éppen ezzel a gesztussal állít emléket a magyarországi áldozatoknak, akiket egykoron a Dunába lőttek:

2. Zara – Sárga csillagos felső

Azért egy olyan világmárkától, mint a Zara, joggal várható el, hogy minden részletre figyeljenek, amikor egy termék reklámozásáról van szó. A márka 5 évvel ezelőtt egy olyan gyerekruhát mutatott be, ami a koncentrációs táborokban fogvatartott zsidók rabruhájára emlékeztet. Itt azért már nagyon felmerül a kérdés, hogy tudatos provokációról van szó, vagy tényleg ennyire ostobák lennének.

3. Gucci – Fekete garbó széles vörös szájjal

A Gucci-nak sem kell a szomszédba mennie, ha elhibázott és sértő reklámokról van szó. Még idén februárban kellett elnézést kérniük a fent látható fekete ruhadarab miatt, mert az nagyon emlékeztetett mindenkit a blackface-re, vagyis a nem fekete emberek arcának feketére festésére, ami az Egyesült Államokban kifejezetten rasszista dolognak számít. Ráadásul mindezt februárban, az Afroamerikai Történelem Hónapjában kezdték el árusítani nem kevesebb, mint 890 dollárért.

A Zarához hasonlóan ők is visszavonták a terméket.

4. Katy Perry és a blackface cipő

Katy Perry cipőmárkája is belefutott a blackface csapdába még annak ellenére is, hogy a kollekciójában egyaránt volt fekete és fehér arcot ábrázoló cipő is:

Neki is elnézést kellett kérnie.

5. Az Adidas és az Afroamerikai Történelem Hónapja

Nemcsak a Katy Perry cipőmárkája bukott nagyot. Az Afroamerikai Történelem Hónapja alkalmából kiadott kollekcióját az Adidas is nagyon elszúrta. Az alkalomra egy hófehér cipővel álltak elő, aminek fekete volt a talpa. Jézusom, kik dolgozhatnak ott? Az Adidas visszavonta a terméket és beismerte, hogy a cipő nem tükrözte azt a szellemiséget, ami a Fekete Történelem Hónapját megilletné:

6. A H&M és a legmenőbb majom a dzsungelben

A népszerű márkának is bocsánatot kellett kérnie, mert egy reklámja miatt többen rasszizmussal vádolták meg. Történt ugyanis, hogy honlapjukon az egyik felsőt fekete kisfiúval reklámozta a H&M. A felsőre ugyanakkor az volt írva, hogy „a legmenőbb majom a dzsungelben”:

Természetesen a sajtóban, a divatvilágban és a civil szférában is megoszlanak a vélemények arról, hogy a fent említett termékek közül melyik az, amelyik tudatosan rasszista vagy xenofób üzenetet közöl, melyik az, amelyik csak tájékozatlanság vagy szerencsétlen véletlen folytán jöhetett létre, és melyik az, amelyik tudatos reklámfogás. Engem érdekelnének olyan piackutatások, amelyben azt vizsgálják, hogy egy ilyen „balul elsült” reklám milyen hatással van a márkára és a márka forgalmára. Rossz reklám ugyanis nincs, szokták mondani. Valóban?

A magyar kormány húzása most kivételesen nem xenofób, nem rasszista és nem uszít gyűlöletre, viszont ha akarták, sem tudták volna ennél nevetségesebbé tenni a kampányukat. Ez azonban nagy valószínűséggel a tájékozatlanság miatt jöhetett létre, de hosszú idő óta végre van legalább min nevetni.

Comments

comments