A Dove ott folytatja, ahol abbahagyta

Itt az újabb szívhez szóló Dove reklám. A cég öt városban, Sanghajban, San Franciscóban, Londonban, Sao Paulóban és Delhiben tett ki táblákat egy épület két ajtaja fölé: az egyikre azt írta, hogy “átlagos”, a másikra, hogy “szép”. Persze mindkettő ugyanoda vezetett, de nem is ez a lényeg, mert itt sokkal nagyobb dolgokról van szó. Az eredmény pedig itt látható, és máris megy át virálisba:

Nem tudnám egész pontosan megfogalmazni, hogy mi is a bajom a Dove-jelenséggel, pedig korábban már egyszer megpróbáltam. De ez a mostani filmecske is éppúgy felbosszantott, mint az eddigiek. Valószínűleg azzal lehet a gond, hogy úgy érzem, igazából ugyanazt a manipulatív technikát alkalmazzák, mint ami ellen állítólag fel akarnak lépni.

Mert a filmben sajnos nem olyan nőket mutatnak, akik egyszerűen csak figyelmen kívül hagyják – vagy éppen mosolyogva konstatálják és egyszerűen mennek tovább -, hogy ki mit írt egy ajtó felé, amin be kell lépniük, hanem vacillálnak: megint csak igazodni, megfelelni akarnak valamiféle külső elvárásnak. Még ha az ezúttal éppen az, hogy érezzék csak bátran magukat szépnek (mert ehhez, ugye, nekik engedélyre van szükségük). Ja, és persze rímel az új Dove szlogenre, ami nem más, mint: “Válaszd a szépséget!”. A film ismét messzemenő következtetések levonásával ér véget, meglehetősen érzelgős és eléggé leegyszerűsítő módon.

Persze nem akarom én kétségbe vonni, hogy mit művel a nők önértékelésével a reklámipar – erről született már egy könyvtárnyi szakirodalom – , de ezt talán mégsem egy újabb manipulálással lehet majd felülírni.

És az is lehet, hogy a keserű szájízhez csak épp elég megnézni a Dove-ot gyártó Unilever többi márkái által továbbra is alkalmazott női szépségideált: itt bizony még mindig a tökéletes alakú, makulátlan szépségű – avagy retusált – nőket nyomatják, legyen szó a Magnum fagyiról, a Rexona dezodorról vagy az Axe termékekről. Lehet, hogy elfelejtettek szólni a kollégáknak, hogy ez már cikinek számít?

Talán ez az első Axe reklám legbeszédesebb: igazán potyoghatnának átlagos testalkatú angyalok is az égből…

Comments

comments