Címkék

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztom

1700 év után is reciklálhatnak, ha mártír voltál

Szent Epiktétosz és Szent Asztión az időszámításunk szerinti harmadik században, éppen a Diocletianus római császár által elrendelt keresztényüldözés közepette érkezett a mai Dobrudzsa területére. A két kis-ázsiai hittérítő az akkori üldöztetések áldozatául esett, miután nagyszámú pogányt térítettek Krisztus útjára. 290-ben elfogták és lefejezték őket.

Azt gondolhatnánk, hogy ez a történet sehol sem kapcsolódik a jelennel, azonban dobrudzsai utunk egy pontján mégis belebotlottunk a sztoriba, sőt, a sztori utóéletébe is.

halmyris3

Egy római, később bizánci erődítmény, Halmyris romjainak bemutatása közben, a régészeti feltárás eredményei mellett azt is elmesélték, hogy az erődítmény negyedik században épült bazilikájában megtalálták a két szent csontvázát. Miután Bukarestbe szállították, antropológiai vizsgálatoknak vetették alá, és bebizonyosodott, hogy valóban a két szentről van szó, a csontok nem tértek vissza a helyükre, nem állították ki, esetleg temették el őket.

A bejárati kapu romjai

A bejárati kapu romjai


Az ártatlanul feltett kérdésünket azzal válaszolták meg, hogy a szent mártírok csontjai ereklyék, ezért a Román Ortodox Egyházat (BOR) illetik meg. A csontokat szétosztogatták, annak függvényében, hogy melyik kolostor vagy templom bizonyult méltónak hozzájuk.

Itt találták meg őket

Itt találták meg őket


És 1700 évvel a haláluk után a csontvázaik elemeit oda juttatták, ahol szükség volt rájuk: az életükben csodatevő és az ördög felett különleges hatalommal bíró hittérítők csontjaiból nemcsak Dobrudzsa kolostoraiba, templomaiba, de egyenesen Bukarestbe, az 1989-es forradalom mártírjainak emelt templomba is jutott. Gondolom, abból a megfontolásból, hogy volt belőlük bőven.

Az már senkit sem kellene meglepjen, hogy rohamléptekben épül a régészeti feltárás mellett a mártírok tiszteletére emelendő kolostor, és máris nagyszámú látogatót vonz július 8-án, az ünnepükkor. A hosszútávú tervek között az is szerepel, hogy itt építsék meg Dobrudzsa legnagyobb ortodox templomát. A többek között közadakozásból épülő templom és kolostor mellett azonban valahogy a régészeti ásatásokra alig van forrás, ahogy a feltárt részek karbantartására is alig van pénz.

Épül is a kolostor a közelben

Épül is a kolostor a közelben

Itt található (érdemes beközelíteni a romokhoz és a kolostorhoz, valamint végigböngészni a képeket):

Miközben én ilyeneken háborogtam, a csapatunk zöldebb tagja, BDT a környék élővilágát fotózgatta:

Egy csiga

Két csiga

A csigák meg inkább egymással voltak elfoglalva:

Két csiga

Két csiga

Comments

comments