Hogyan szabadulj meg a „ki nézte meg a profilom“ malware-től?

A hétvégén sokan pórul jártak ezzel az új Facebookos malware-rel, amely azt ígérte, hogy megmutatja, ki nézi a legtöbbet a profilunkat (voltak már korábban is hasonló csőbe húzások), és ezzel nemcsak a saját, hanem az ismerőseik falát is megtöltötték. A kártevőtől nem könnyű megszabadulni, de nem is lehetetlen, ezért pár lépésben megmutatjuk, hogyan kell. (Köszönet Mihály Lászlónak, aki összeszedte a tudnivalókat és megengedte, hogy mi is terjesszük.)

1. Valószínűleg eltűnt a Facebook-od felső menüsorából a kis legördülőikon, így ki sem tudsz jelentkezni, de a telepített alkalmazásokhoz sem férsz hozzá. Semmi gond.
2. Valószínűleg a Chrome bővítményeidhez sem férsz hozzá, mert ha a Beállítások (Settings) > Kiterjesztések (Extensions) menübe akarsz belépni, kidob. Semmi gond.
3. A Chrome-odban fent a címsor mellett jobbra (tudod, ahová beírod a webcímet), vannak a telepített bővítményeid ikonjai. Lesz ott egy szürke is köztük. Vidd rá a kurzort, kiírja, hogy Statistics (Profile Statistics). Jobbklikk és törlés.
4. Most már megjelenik Facebookon is a legördülő menü, ott válaszd ki a Beállításokat, majd a betöltött oldal bal oszlopában lesz az Alkalmazások és webhelyek menü. (https://www.facebook.com/settings?tab=applications) Kattints rá, és megjelennek a telepített alkalmazásaid. Itt fogod találni a Profile Statistics nevűt. Jelöld ki és törlés.
5. Voilá, minden a régi.
6. Azért a biztonság kedvéért cserélj jelszót.
UI: Ahhoz, hogy ne terjedjen tovább, először is töröld az idővonaladról a „Ki nézte a profilom“ posztot, másrészt figyelmeztesd ismerőseidet, akik megjárták, hogy ugyanígy szabaduljanak meg tőle.

Comments

comments