Elkezdték leszedni a kolozsvári New York Szálló állványzatát: WOW és Óhh!

Hiába van menekülőben a 6 év 4 hónapra elítélt tulajdonosa, Ioan Bene, úgy tűnik végre befejezik a kolozsvári Conti épületének felújítását. Legalábbis elkezdték a New York (vagy Continental) Szálló állványzatát, és az első elragadtatás után jön csak a döbbenet. Az épületet úgy tűnik, hogy sikerült visszaállítani eredeti pompájába, viszont bónusznak kapott még egy díszkivilágítást is. És nem valami visszafogott, fehér fénnyel megvilágított díszkivilágításról van szó (legalábbis amennyit nyári napfénynél látni lehet belőle), ami kiemeli az épület szépségét, hanem egy igazi giccses ocsmányságról. Egyelőre csak kékes és narancsára árnyalatokat véltünk felfedezni, de nem kizárt, hogy más színekkel is meglepnek majd. Én a méregzöldet és a cikláment tudnám szívből ajánlani, esetleg hozzá még egy kevés pirosas bolondítással.

Egyelőre még csak az épület Jókai utca felőli részén bontják az állványzatot

Reggel óta is sokat haladtak már


A déli napfényben nem feltűnő a díszkivilágítás

Bene még 2013-ban vásárolta meg az épületet. A felújítási munkálatokat 2016 elején kezdte el Bene egyik cége, a Napocamin Kft., miután az épület homlokzatáról potyogni kezdett a vakolat, egy nő meg is sérült miatta. A munkálatoknak 2017 februárjában kellett volna befejeződjenek, de az állványok – úgy tűnik – egészen mostanáig maradtak.

Viszont, ha közelebb “megyünk” még így is látszanak a fények, az a kékes ott középen

A narancssárgát nehezebb már megtalálni, de annyit mondunk támpontként, hogy az oszlopok lábánál érdemes nézegetni

A műemlék-besorolású épület 1893-1894 között épült, a város neves főépítésze, Pákei Lajos tervei alapján. A földszinten kávéház, míg a két emeleten szálloda működött. Az 1950-es években az épület átmenetileg egyetemi kollégiumként működött, majd az 1960-as évektől ismét luxusszállót alakítottak ki benne, Hotel Continental néven. Az utóbbi években a szálloda már nem felelt meg a négycsillagos szállodák követelményeinek, emiatt 2005 nyarán bezárták és eladták. A New York Szálló épületéről bővebben a Lexikonban olvashattok.

Comments

comments