Néhány udvarhelyi ötödikes feladja a leckét környezetvédelemből

A Jobb Világért Mozgalmat néhány kreatív és lelkes ötödikes srác alapította meg Székelyudvarhelyen.

Barabás Márk, Gálfi Zalán, Jakab Attila Zoltán, és Kiss Tamás az Orbán Balázs általános iskola 5-B osztályos tanulói, akik elhatározták, hogy jobb világot szeretnének létrehozni, ezért első lépésként összedobták a zsebpénzüket, gondoltak egy nagyot és különböző üzenetekkel teleplakátolták a várost.

JVM tagok1

A fiúk nagyon fontosnak tartják a természetvédelmet és felemelik hangjukat az állatkínzások ellen is. A Jobb Világért Mozgalomnak bárki tagja lehet, a tagságról és a szabályzatról az érdeklődők a mozgalom Facebook oldalán tájékozódhatnak.

A fiúk nemrégiben interjút adtak az uh.ro-nak ahol megfogalmazták a véleményüket az erdőirtásról és a „medvekérdésről” is.

„Csak azon gondolkozunk, hogy azt, hogy ne vágjanak ki fákat, hogy lehetne megakadályozni. Mert úgy van, hogy kivágják a fákat, akkor bejön a medve a városba, most valamikor történt itt egy ilyen. S akkor fel vannak háborodva, hogy a medve miért jön ide, az menjen az erdőbe. De ha neki nincs lakhelye? Eredetileg nem kéne kilőni, mert arról nem ő tehet, hogy bejött a városba. Nem direkt, hogy na, én most felfalom az embereket. Mert neki nincsen már élőhelye. Azt úgy lehet megakadályozni, hogy visszaültetjük a fákat. De a helyes favágás az lenne, hogy kivág egyet, ültet ötöt. Ez a jó ötlet, csak ezt nem sokan tartják be, az a baj.” Mondta el Kiss Tamás, aki a csapat „szóvivője” is egyben .

A fitalak aktivistáknak vannak példaképeik is. Az egyik ilyen nagy példaképük a Udvarhelyért Tesszük Civil Akciócsoport (UTCA), akik szintén sokat tesznek a városért és a környezetvédelemért. Az UTCA is felfigyelt a gyerekek tevékenységére és már be is vonták a fiúkat az egyik projektjükbe. A projektről és annak közös megvalósításáról egy videót tettek közzé a Facebook oldalukon.

Még végezetül el kell mondanunk azt is, hogy a fiúk nemcsak környezetvédelmi, de illemtani kérdésekkel is foglalkoznak. Számukra fontos, hogy a környezetükben senki ne káromkodjon és ennek érdekében káromkodás ellenes kampányt is indítottak, mert ahogyan ők mondják: A káromkodás nem jó!

JVM plakát1

(uh.ro)

Comments

comments