Végre kipróbáltuk a Cluj Bike-ot. És (majdnem) bevált

Hogyan működik a kolozsvári biciklikölcsönző rendszer, a Cluj Bike két évvel a beüzemeltetése után? Annak idején, amikor beindult, nagyon igyekeztünk letesztelni, de kollégáink nem sok sikerrel jártak. Most viszont a gyakorlatban is kipróbáltuk a rendszert: három hónapja rendszeres használója vagyok.

Hétvezér tér (14 Iulie) - egyike azon helyszíneknek, ahol nemrég cserélték a betört monitort

Hétvezér tér (14 Iulie) – egyike azon helyszíneknek, ahol nemrég cserélték a betört monitort

Az első lépés, hogy rendeljünk egy kártyát online, vagy menjünk be egyenesen a polgármesteri hivatal információs irodájába (ahol pl. a különböző büntetéséket is ki kell fizetni). Oda mondjuk mindenképp kellene mennünk, hogy ideadják a kártyánkat – ez elvben 4 évig érvényes, szóval ezt a műveletet legalább nem sűrűn kell elvégeznünk. Elég gyorsan megy az ügyintézés (ha éppen nincs sor), de kell hozzá egy személyigazolvány fénymásolat (ha nincs nálunk, a szemközti épületben, a lakosság-nyilvántartónál másolnak nekünk).

A kölcsönzés pofonegyszerű, hacsak…

Ha már megvan a kártya és a PIN-kódunk (igen, még egy kódot meg kell majd jegyeznünk), akkor egyszerűnek tűnik az egész, de az az igazság, hogy elég sok helyen gond van az érintőképernyős monitorokkal: be van törve, nem működik, elsötétült, vagy már nem is létezik – ilyenkor bizony telefonálni kell a központnak, és a segítségüket kérni. És időnként elég sokat várni, csúcsidőben akár hosszú percekig, amíg kapcsol a központ. Segítőkészek a vonal másik végén, csak bírjuk ki türelemmel. Amúgy az elmúlt három hónap alatt előfordult már, hogy két hiányzó monitort is kicseréltek, szóval van regenerálódási potenciál a rendszerben. És a hibás bicikliket is előbb-utóbb elszállítják és szervizelik, de ez eléggé alap, gondolom.

Általános jó tanács: ne nyomogasd túl gyorsan a gombokat, a monitor időnként lassan reagál, és azt kockáztatod, hogy lefagy az egész – ami után hosszú percekig várakozhatsz, hogy magához térjen vagy újraindítsák.

Van bicikli, nincs bicikli

Fogadd el, hogy tökéletes bicikli nincs, vagy már mások elvitték. De azért mindenképp csekkold a láncot és gumikat, ha szoknyád van, feltétlenül a láncvédőt is, aztán jöhetnek az egyéb finomságok, mint hogy az ülés jól van-e beállítva (mert rendszerint nem lehet módosítani, és kellemetlen, ha guggolásban kell végigkerekezned a várost), vagy hogy a váltóval is minden rendben van-e. Bár az olyan extrém hibák, mint hogy a bicikli csak az egyik irányba hajlandó kanyarodni, úgyis csak menet közben derülnek ki. Ha mégis sikerül egy hibásat választanod, akkor ezzel is szívás lehet: ha elég gyorsan, még két percen belül visszateszed, megpróbálhatsz egy másikat kivenni, de ha nem, akkor 5 percet kell várnod a következő próbálkozásig, és ha az telefonos segítséggel történik, akkor ugye még többet. Többször jártam már úgy, hogy ezalatt az 5 perc alatt elvitték a maradék jó biciklit is az orrom elől.

Lehet ennek a látványnak nem örülni, ha éppen egy biciklit akarunk letenni (Kötő utcai - Ion Raţiu állomás)

Lehet ennek a látványnak nem örülni, ha éppen egy biciklit akarunk letenni (Kötő utcai – Ion Raţiu állomás)

A másik tanulság, hogy valahogy mindig mindenki ugyanabba az irányba tart, mint te: reggel a központ fele, délután meg a külváros fele. A sportcsarnoknál pl. reggel szinte képtelenség működőképes biciklit találni, pedig két állomás is van a közelben. Vagyis jó, ha megjegyzed az állomások helyét (elvben mondjuk mobilon is csekkolhatod ezeket), mert bizony gyakran előfordul, hogy el kell gyalogolnod a következőig, akár felvenni akarsz egyet, akár letenni, mert a központiak délelőtt szépen betelhetnek. De azért szerencsére elég jó a lefedettség, sok helyen találni kölcsönzőket.

Túllépted a határidőt?

Egy óráig ingyenes a bicikli használata, és utána is az első óra csak 2 lejbe kerül, de itt is be van építve egy kis bosszúsági lehetőség. Egyrészt nincs honnan megtudd, hogy túllépted az időhatárt, csak onnan, hogy legközelebb nem enged biciklit felvenni. Aztán ha csekkolod a monitoron, kiderül, hogy blokkolták a kártyád, mert tartozol nekik. Elvben online is lehetne ezt követni és kifizetni a számlát egy bankkártyával, de nem működik a rendszer. Viszont így el kell menned a polgármesteri hivatalhoz, kiállni egy sort, kérni egy számlát 2 lejre, felmenni a kasszához, kiállni egy másik sort, kifizetni a 2 lejt, visszamenni a földszintre, és a nyugta alapján feloldják a blokkolást. Elég világos, hogy nem éri meg a macerát. Vagyis jobb követni, hogy ne lépjük túl az egy órát, mintsem hogy blokkolt kártyával találjuk magunkat a polgármesteri hivataltól eső legtávolabbi ponton.

Összességében nagyon praktikus, ha ott lapul egy Cluj Bike kártya a zsebünkben, és elég jó alternatíva lehet a túlzsúfolt buszokra. Viszont, ha rendszeresen megbízhatóan, időben kell valahova odaérnünk (vagyis dolgozunk), akkor sajnos lehet, hogy cserben fog minket hagyni. Még egy szempont, hogy hozzá kell szokjunk a gondolathoz, hogy mi leszünk a biciklis társadalom páriái, mivel akinek saját, jól karbantartott saját bringája van, biztosan megereszt majd felénk néhány szánakozó pillantást, főleg, ha egy kínosan nyikorgó csotrogánnyal közlekedünk, amikor elsuhan mellettünk. De ezt legalább nem kell mindenhova magunkkal cipelnünk, és ha leadjuk, biztosan nem is lopják el.

Comments

comments