Nagyon félresiklott az ortodox pópa testvériség-üzenete a december 1-jei ünnepen

Érdekes érvelést zavart le egy ortodox pópa tegnap, Sepsiszentgyörgyön, a december elsejei ünnepi rendezvény alkalmából: nem is annyira a Mihály vajda szobra előtt sorakozó ünneplőkhöz szólt, hanem a “függöny mögül leskelődő” magyarokhoz.

“Azoknak a testvéreinknek üzenem, akik most a függöny mögött vannak, és elképzelhető, hogy csikorgatják a fogukat. A testvériség üzenetét hozom. Nem üres beszéd, amit mondok. Testvéreink, akik magatokat székelynek és magyarnak képzelitek, nézzetek tükörbe, nézzetek egymásra és lássátok: vajon sárga a bőrötök és mandulavágású a szemetek, fekete, egyenesszálú a hajatok? Ha igen, akkor mongolok vagytok és őseitek is mongolok. De nézzétek meg, hogy inkább ránk hasonlítotok. Valahányszor tükörbe néztek, és észreveszitek, hogy nincsenek mongol vonásaitok, ébredjetek rá arra, hogy közösek az őseitek a mieinkkel, ők a régmúlt idők legigazságosabb, legvitézebb, legvallásosabb népe. Nem mi mondjuk, hanem az ókort kutató történészek. Azt mondjátok, hogy jogaitok vannak ezen a földön. Persze, hogy vannak jogaitok, akárcsak nekünk, mert közösek az őseink. Nem azért léteznek ezek a jogaitok, mert székelyek, vagy magyarok vagytok, hanem azért, mert közösek az őseink. Üzenetemet a testvériség jegyében fogalmaztam meg. Észre kell vennünk, hogy testvérek vagyunk és közös a jövőnk. Ámen”

Az eseményen szemtanúi szerint a pópa szavai különösebben nem kaptak nagy tapsot, a többi felszólaló visszafogott üzeneteket fogalmazott meg, próbálták nem megsérteni a magyar érzékenységet.

És itt a pópa üzenete:

Comments

comments