Legyen elég a női olimpikonok sikerének bagatellizálásából!

Érméken, teljesítményeken túl a hímsoviniszta, szexista megnyilvánulások miatti felháborodásoktól volt hangos az idei olimpia körüli híradás. Azon az olimpián, amelynek történelmében még soha nem indultak ilyen magas számban női versenyzők (a versenyzők 40%-át nők teszik ki). A teljesítményük, sportolói mivoltuk mégsem elegendő fogódzópont a sportkommentátorok vagy a média számára: a versenyző nők külseje, családi állapota, illetve az, hogy mit viselnek, újra és újra témává válik. Coque4personnalisée És ha mindez nem lenne eléggé felháborító, többször megesett, hogy a sportolónők egyéni teljesítményeit csak egy férfi teljesítménye/hozzájárulása függvényében értelmezték, vagy a nevüket is elfelejtették megemlíteni, amint az Corey Cogdell, női trap versenyének bronzérmese esetében történt.

Magyar viszonylatban kiütötte a biztosítékot, hogy amikor a 400 méter vegyesen Hosszú Katinka rekordot döntött, az NBC kamrája az úszó edzőjére és férjére, Shane Tusupra váltott, a kommentátor pedig azt mondta: „És itt a győzelemért felelős férfi”.

A román sajtó sem fogta vissza magát: a digi24 ezzel a címmel közölt írást Hosszú Katinka eredményeiről: A „Vaslédi”, Michael Phelps női verziója. Coque personnalisée És Beethoven meg a zene Mozartja… Hm. Hosszú Katinka legfennebb korábbi maga jobb verziója.

És aztán ott van Kathy Ledecky. A 400-as gyorsúszásban megdöntötte a saját rekordját. A kommentátornak meg az jutott eszébe róla, hogy úgy úszik, mint egy férfi. Coque Samsung personnalisée Rowdie Gaines kommentátor szerencsére helyretette az ügyet: „Úgy úszik, mint Katie Lececky, az isten szerelmére!”

Jól illusztrálja a thetab.com-on megjelent írás annak a visszásságát, ahogy a női olimpikonokról beszélnek. A cikkben Kalifornia korábbi szépségkirálynőjének jegyeseként emlegetik Michael Phelpset, ugyancsak a nőnek gratulálnak az úszó 25. aranyérméhez. Coque Huawei personnalisée A cikk hasonló hangnemben folytatódik, szóba kerül Phelps úszóruhája, a „görögös arcélét” kihangsúlyozó úszósapkája és divatos úszószemüvege is. Majd megemlítik, hogy egy kisgyerek édesapja és arról értekeznek, hogy egyáltalán jó dolog-e az, hogy ilyen messze utazott otthonról, hiszen vajmi kevés idő telt el a szülés óta.

Itt van egy összefoglaló arról, hogy milyen szexista megnyilvánulásoknak voltak kitéve a nők az idei olimpián:

A szeximusnak a férfiak is ugyanúgy áldozatul eshetnek.

Comments

comments