Te is halálosan émelyegsz ettől a látványtól? Lehet, nem tudtad, de lyukfóbiád van!

EGY01_2016_borito_kulso_01
A képen egy lótusztermés látható – egyeseknek. Másoknak maga a borzalom.

Valószínűleg kevesen hallottak erről az első hallásra inkább nevetségesnek tűnő fóbiáról, pedig egyes kutatások szerint viszonylag gyakori: az emberek 16%-a vallotta magát érintettnek egy néhány éve készült felmérésben. Ennek ellenére egy hivatalosan még el sem ismert specifikus fóbiáról van szó, és biztosan szükség lesz még néhány lyukfóbiától szenvedő pszichológusra és kutatóra ahhoz, hogy komolyabban vegyék a jelenséget. A tripofóbia lényege, hogy a kisebb, sűrűn elhelyezkedő, szabálytalan lyukak alkotta mintázat látványa borzasztó émelygést, undort vált ki az emberben. A gyakori tünetek a között van a hányinger, szédülés, heves szívdobogás, migrén, verítékezés vagy egyenesen pánikroham. Az alábbi videóval letesztelheted, hogy érintett vagy-e:

Súlyosabb esetben ezt a reakciót pl. egy szivacs vagy egy buborékos csokoládé látványa is kiválthatja, de szerencsére az átlagos fóbiásnak ennél azért több kell a kiboruláshoz. A legdurvább hatást azonban ennek a mintának a bőrfelületre való ráhelyezése okozza (akár photoshoppal, vagy valamilyen más módszerrel), ettől minden tripofóbiásnak kikapcsol az agya, és átadja magát a totális, ösztönös irtózásnak és a menekülési kényszernek. (Ilyen videót a saját és a fóbiás olvasóink mentális egészsége érdekében inkább nem teszünk be, de aki elég bátor, itt megnézheti.)

A tudósok szerint a szervezet által kiváltott reakció biológiai undoron alapul, nem pedig valamilyen tanult, kulturális félelmen. De hogyan alakult ki egyáltalán? Éppen olyan ősi félelemről van szó, mint pl. a kígyók és a pókok esetében: a mintázat egy mérgező állatra emlékeztet, amitől valamikor nagyon fontos volt óvakodnunk. Ilyen mintázata van például a kékgyűrűs polipoknak (amelyek a világ legmérgezőbb állatai közé tartoznak), és jellemzőjük a közepén erősen kontrasztos lyukminta.  De léteznek más mérgező fajok is, amelyek hasonlóan színezettek, így bizonyos skorpiók, pókok vagy kígyók is.

EGY01_2016_borito_kulso_01

A lyukrendszerek látványától való irtózás tehát az evolúciós adaptáció mellékterméke. És valamilyen szinten mindenkibe bele van kódolva, de nem mindenkinél nyilvánul meg egyformán. Viszont az tény, hogy az emberek többségénél mindenképp valamilyen diszkomfort érzést vált ki (főleg a bőrön, ilyenkor erős viszketést is érezhetnek).

A kezelése, mint a specifikus fóbiák többségénél, kognitív viselkedésterápiával, expoziós módszerrel történik, amelynek során fokozatosan szembesülni kell a félelem tárgyával, vagyis a „betegeknek” ilyen képeket mutogatnak, és lassan hozzá kell szokniuk a látványhoz, majd akár élőben is ismerkedhetnek vele.

Én személy szerint megvilágosodtam ettől az információtól: mióta az eszemet tudom, mindig is rosszul voltam az ilyenszerű mintázatok látványától, és a polipkart is ezért nem bírtam soha megkóstolni.

Comments

comments