A Lego és a gender issue

A Lego tavaly indította nagy sikerű termék családját, a Lego Friends-t. Tavaly tavasszal a The SPARK mozgalom nagyszabású tiltakozást indított, amiről nagyon becsületesen a Lego nyilvános évi jelentése is beszámol (lásd 2012-es Progress Report).

1981-es LEGO reklámok

1981-es LEGO reklámok

Az említett feminista csoport 62 ezer aláírást gyűjtött össze szerte a világból, hogy tiltakozzon a Lego Friends szexizmusa ellen. Szerintük létezik már lány Lego, és ez maga a Lego, így nem kell másik Lego. Nincs szükség olyan játékra, amiben a fiúk űrhajót építenek, a lányok meg mosnak, főznek, takarítanak és szépítkeznek. A Lego nagyon profin megköszönte a jelzést, és arról biztosította a tiltakozókat, hogy megfontolja a jelzéseket. Persze a termékcsalád elindult, és az inkább Barbie-ra mint klasszikus Lego-emberre hasonlító figurák és az új, lányos színek meghozták a várt pénzügyi sikert. A lányom is szereti a Lego Friends-t, én is. A szereplők énekelnek, kávézót és cukrászdát üzemeltetnek, motorcsónakoznak és karatéznak. Itt édibédi állatkáik vannak, és a szereplők nagyon vidámak, legalábbis úgy öltözködnek, és olyan az arcuk, mint akik vidámak.

A Lego jó érzékkel kezelte a feministák fenntartásait, de azért mégis lányosra designolta a Friends világot, és most hadd ne kelljen elmagyaráznom, mit értek lányoson. A vaskos női sztereotípiáktól mentes lett a Lego Friends, de nem kérdés, hogy lányokra van belőve.

Olivia háza

Olivia háza

De mindeközben mi lesz a férfiúi sztereotípiákkal? A Lego Friends valószínűleg legjobb szettje az Olívia háza. A szett alábbi hivatalos fotóján felbukkan egy férfi alak is – kezdetben csak női alakos szettek kerültek forgalomba, ez nemrég változott. És mit csinál a férfi alak? Nem énekel, nem karatézik, nem sütizik a cukiban, hanem kerti sütőn combot süt. Akár Tony Soprano a Maffiózók című sorozatban.

 

Comments

comments