Címkék

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztom

Zseni gyereket szeretnél? Nevezd Jánosnak vagy Máriának

janos

Nagyjából ezzel a címmel közölt ma egy cikket kedvenc bulvároldalam/lapom, a DailyMail. Ez a kijelentés természetesen nem igaz, de legalább jól hangzik. De igazából érdekes megnézni, hogy miként alakult ez a folyamat.

A cikkben gyakorlatilag egy kutatást ismertetnek, amiben összesen 14.750 tudós, művész, filozófus, kutató, feltaláló, zeneszerző, író, orvos, satöbbi keresztnevét összesítették, hogy megtudják, melyek a leggyakoribb zseni nevek: a János (John) és a Mária (Mary). Aztán ebből levontak egy tudományosnak egyáltalán nem nevezhető, teljesen logikátlan következtetést, hogy ezeket kell adniuk a szülők ahhoz, hogy megfelelő életpályát szuggeráljanak a gyereküknek. Coque Huawei personnalisée Mert lehet, hogy nagyon sok zsenit hívtak Jánosnak, de hát valószínűleg ezek voltak a leggyakoribb fiúnevek is, így teljesen egyértelmű a magyarázat. Az angol wiki csak annyit ír, hogy gyakori név, de a magyar már azt is hozzáteszi, hogy nálunk – és valószínűleg a világon még nagyon sok helyen – a 16-18. században a legnépszerűbb férfinév volt, elterjedtségére utal az a mondás: Én is János, kend is János, az Isten is János. Később is, egészen az 1970-es évekig a leggyakoribbak közé tartozott, 1967-ben az 5. leggyakrabban adott férfinév volt a János, a 80-as években a 9. helyen állt, majd kissé vesztett a népszerűségéből, de még az 1990-es években is igen gyakori volt. Romániában jelenleg nagyjából minden tizedik keresztnév Ioan (vagy vannak valamilyen származéka: Ion, Ionel, Ionuț, Nelu, illetve Ioana, Ionela, Ionica és Nela).

De a DailyMail is csak átvette hírt, felturbózva egy olyan kiegészítéssel, ami egyébként egy elég közismert kutatási eredmény, hogy az elsőszülöttek intelligensebbek, mint a kisebb testvéreik. A hírt eredetileg a Fox8 közölte, még azzal a címmel, hogy A 15 leggyakoribb zseninév. Ebben volt egy olyan félmondat, hogy egyes keresztnevek között gyakoribbak a zsenik, mint a másoknál. Ugye ezt turbózta tovább a DailyMail egy jól hangzó címbe. És ezt adtam én is, mert valószínűleg jobban kattintotok rá, mint a “leggyakoribb zseninevek” kifejezésre.

Leonardo da Vinci - Virgin of the Rocks

A tizenöt leggyakoribb keresztnevet tartalmazó lista egyébként a következő – természetesen felülreprezentáltak a férfiak, mert amúgy eddig is, és még most is, felülreprezentáltak voltak ezeken a tudományterületeken:

15. Elizabeth (Erzsébet) – 88 személy
14. Mary (Mária) – 140 személy
13. Joseph (József) – 91 személy
12. Coque iPhone X personnalisée Peter (Péter) – 100 személy
11. coque de téléphone pas cher Thomas (Tamás) – 109 személy
10. Paul (Pál) – 113 személy
9. Coque4personnalisée George (György) – 128 személy
8. Johann (János) – 128 személy
7. Coque personnalisée Richard (Richárd) – 129 személy
6. James (Jakab) – 131 személy
5. David (Dávid) – 132 személy
4. Charles (Károly) – 148 személy
3. William (Vilmos) – 201 személy
2. Robert (Róbert) – 220 személy
1.

Comments

comments