Kolozsvár a Tűzoltótoronyból

Egy napra megnyitották Kolozsváron a Tűzoltó-tornyot a Day 15 novemberi eseményeként. Ezzel akarták felhívni a figyelmet erre az elfeledett épületre. Azt hiszem, sikerült. Amikor vasárnap délután megnéztem a helyet, engem igen meglepett a forgalom, szinte folyamatosan jöttek-mentek az emberek. Mondjuk, maradni és nézelődni nem is nagyon lett volna amiért.

Az legszembetűnőbb, hogy a 15. század végén épült torony úgy néz ki belülről, mint egy nagyon lepukkant, 80-as éveket idéző kommunista épület, ronda falambériával, beton oszlopokkal és vas karzattal. Coque iPhone X personnalisée Nincs semmi korabeli, semmi igazi látnivaló. És hát a fényjátékok sem voltak akkor durranások, hogy időzni lehessen mellettük.

Az egyetlen nyoma annak, hogy egy egykori tűzoltó múzeumban járunk

Az egyetlen nyoma annak, hogy egy egykori tűzoltó múzeumban járunk

A torony rövid története kivetítve

A torony rövid története kivetítve

Lambérián szaladó ember

Lambérián szaladó ember

A Wikipédia szerint eredetileg Szappany utcai kis kapu volt a neve, és a takácsok céhe védelmezte. Ezért nevezték Takácsmesterek tornyának, illetve vásznas takácsok tornyának is. A 15. század vége felé épülhetett, amit a 16. század második felében megmagasítottak. Coque personnalisée 1583. coque de téléphone pas cher májusában állandó tűzőrséget állítottak fel benne. Coque Samsung personnalisée A 19. század második felében tovább magasították, és tűzmegfigyelő toronyként szolgált egészen az 1930-as évekig. A torony tetejéről elég jó a kilátás, készült is pár fotó:

k1

k2

k3

Plusz az esti fényjátékról is mutatok fotókat, ezek már nem sajátok, a Day 15 csapatának készítette Rareș V.

Comments

comments