Titkos szabadság: az első lépés a nyilvános szabadság felé?

10446733_902857189728376_1957218413350190566_n

Iránban a nőknek kötelező kendőt viselniük. Ha nem teszik, kemény büntetéseket ró ki rájuk az erkölcsrendészet. Sokan meggyőződésből, a hagyományok iránti tiszteletből hordják – de sokan kényszerből. Elsősorban értük jött létre a My Stealthy Freedom (Az én titkos szabadságom) Facebook-oldal, ahol a nők megoszthatják egymással fedetlen fős fotóikat.

Az oldalt Masih Alinejad iráni újságíró hozta létre, aki jelenleg az Egyesült Államokban él. Könnyű neki, mondhatnánk: lobogtathatja a haját büntetlenül. Iránban azonban valóban bátorság, elszántság és büszkeség kell a nyilvános kendőbontás gesztusához. Nem véletlen, hogy a posztolók nagy része nem Iránban él, de az iráni nőknek – és férfiaknak – címezi üzenetét. Ami roppant egyszerű. Nővéreim, húgaim, nem vagytok egyedül – legyetek bátrak, veletek vagyunk. Fivéreink, ti is tegyetek azért, hogy a titkos szabadság nyilvános szabadsággá válhasson.

stire-22-iun-val-5

stire-22-iun-val-10

Hogy mennyire nem fehér-fekete a kendőviselés kérdése, az alábbi videóból is kitűnik. Vallásos fiatal lányok írják, ők nem a kendőviselés ellen tiltakoznak – csak a kötelező kendőviselés ellen. Egyszerűen érezni szeretnék néha, ahogy a szél belekap a hajukba és végigsimítja.

Olyan nagy kérés ez?

Már közel kiláncszázezren lájkolták az oldalt, ahol több ezer fotót osztottak meg a csatlakozó nők. Nagyon fontos elem az alulról szerveződő és egyre népszerűbb kampányban, hogy nem foglal állást pró vagy kontra a kendőviselésről magáról. Tehát nem kardoskodik a kendőviselés totális eltörléséért. Ezért az is jó szívvel támogatni tudja, aki amúgy magára nézve kötelezőnek tekinti a fej elfödését. Talán kicsit visszaemlékezik egykori kislány-önmagára, aki nem értette, fiútestvérének miért szabad lobogó hajjal rohangálnia a mezőn, és neki nem.

(via totb.ro)

Comments

comments