Sepsiszentgyörgy kedves város – román szemmel is

Június 2-10. között zajlott Sepsiszentgyörgyön az Atelier fesztivál, Románia legrégebbi nemzetközi színházi fesztiválja az Andrei Muresanu román színházban. Ennek apropóján a kultfővárosi címre pályázók csapata megkérdezte az odalátogató színészeket és színikritikusokat, hogy mit gondolnak Sepsiszentgyörgyről, a válaszokból és a válaszolók portréiból meg nagyon jó kis feelgood-galériát tettek közzé a Facebookon. Románok válaszolnak elsősorban, és nagyon szép és jó dolgokat mondanak:

Sepsiszentgyörgy egy multikulturális, multietnikus város, három nemzetiséggel. Két nyelven van itt színház, és többféle kortárs és néptáncot is táncolnak. (Oana Stoica, a Dilema Veche színikritikusa)

Sfântu Gheorghe are un atu foarte mare la candidatura la titlul de Capitală Europeană a Culturii prin faptul că este un…

Posted by Sfântu Gheorghe • Sepsiszentgyörgy 2021 on Tuesday, June 9, 2015

Nagyon jó volt a sok nyugalom, a nap bármely szakában. Sepsiszentgyörgy mindig nyugodt, senki nem siet sehova. A türelem számomra erény. A többi városban nagy a nyüzsgés, sosincs türelem megvárni a másikat, vagy egy jó szót szólni. (Emilian Marnea, színész)

M-am bucurat să văd că e foarte multă linişte, indiferent de orice oră. La Sfântu Gheorghe este un foarte mare calm,…

Posted by Sfântu Gheorghe • Sepsiszentgyörgy 2021 on Thursday, June 11, 2015

Azért kötődöm Sepsiszentgyörgyhöz, mert az első turnéim egyike itt volt ezen a fesztiuválon, és akkor nagyon meglepett a jó hangulat a városban és a színházban is. Nagyon tetszett, hogy románok, magyarok együtt ültek. Mindennek olyan családias hangulata volt. (…) Tudom, hogy itt mindkét oldalon értékes színészek vannak. Érdemes, hogy történjenek események, mert minden adott hozzá. (Antoaneta Cojocaru, színész)

Eu sunt legată de Sfântu Gheorghe, pentru că unul dintre primele mele turnee s-a întâmplat aici la acest festival, şi…

Posted by Sfântu Gheorghe • Sepsiszentgyörgy 2021 on Wednesday, June 10, 2015


Ez az első alkalom, hogy Sepsiszentgyörgyön vagyok. Tetszik. Én is egy kisvárosból, Alexandriából származom, és megszoktam a kicsi, intim és bájos várostípust. Itt nagyon jó a vibe. Remélem, hogy Sepsiszentgyörgy Európa kulturális fővárosa lesz.
(Vladimir Purdel, színész)

Acum e prima oară când mă bucur de Sfântu Gheorghe. Îmi place. Eu provin tot dintr-un oraș mic, Alexandria, și sunt obiș…

Posted by Sfântu Gheorghe • Sepsiszentgyörgy 2021 on Tuesday, June 9, 2015

Persze a válaszadók között voltak magyarok is:

Sepsiszentgyörgy számomra csend, békesség, barátság, jó hangulat, sokszínű, nagyon sok gyerek mindenhol, boldog családok. Egy város, amely tele van boldog emberekkel.#i2021

Posted by Sfântu Gheorghe • Sepsiszentgyörgy 2021 on Tuesday, June 9, 2015

Életemben először vagyok Sepsiszentgyörgyön. A hely, ahol lakunk, Árkos, lenyűgöző, lenyűgöző a táj. A belváros,…

Posted by Sfântu Gheorghe • Sepsiszentgyörgy 2021 on Thursday, June 11, 2015

A teljes galériát itt lehet megnézni.

Comments

comments