A punk halott, de zombiként még teker egyet a kapitalizmus kerekén

…avagy hogy kerül az anarchizmus szó egy bankkártyára.

sexpistols

Így hódol be az ellenkultúra a kapitalizmusnak: a brit Virgin Money pénzügyi szolgáltató a híres punklegenda, a Sex Pistols nevével reklámozza új hitelkártyáit.

Bár a Virgin cégbirodalom a kezdetek kezdetén lemezkiadót is működtetett (a Virgin Recordsnak Mike Oldfielddel és a Rolling Stones-zal is volt szerződése, és persze a Sex Pistols-zal), akkor is meredek húzásnak tűnik a lázadás szimbólumává vált, a fogyasztói társadalmat élesen kritizáló punkbanda és egy pénzügyi szolgáltatás összekapcsolása. Ráadásul ezzel a szlogennel: “itt az idő, hogy egy kis lázadást tégy a zsebedbe”.

150609113321-virgin-credit-card-sex-pistols-780x439

Zsebforradalmároknak valóban kiváló termék lehet. Kiábrándultságtól az undorig széles skálán mozognak most az egykori rajongók érzései, és ezen már a vörös, punkfrizurás cica és a rá vonatkozó disclaimer (“egyetlen cicát sem fúrtak át e kép készítésekor”) sem segít.

Richard Branson brit milliárdos, a cégbirodalom vezetője persze nem lát mindebben semmi ellentmondásosat. A Virgin Money ilyen húzásokkal különböztetheti meg brandjét a már bejáratott bankoktól, akikkel versenyzik; elképzelni sem lehetne jobb társítást a cég termékeihez, mint a rendszer ellen lázadó Sex Pistols – érvel az alábbi videóban.

Az sem vigasztalhatja a rajongókat, hogy nem ez az első alkalom, amikor a punk eladja magát. Íme egy régi reklám, amelyben John Lydon egykori Sex Pistols-frontember a brit vidéki vajat reklámozza:

A brit Times New Roman-Hírcsárda, azaz a The Daily Mash egyből rá is csapott a témára, és Butter fans accuse John Lydon of selling out címmel közölt hírparódiát az ügy kapcsán. A vaj halott!

Comments

comments