A bonchidai Bánffy-kastély a világ egyik legfélelmetesebbje?

banffy

 

Az Adevarul szerint – legalábbis nem hivatkoznak senkire – a bonchidai Bánffy-kastély a világ ötödik legfélelmetesebb kastélya. A cikk szerint a kastély körül a második világháború során a kastélyban elhunyt – a cikk szerint 1944-től a háború végéig egy katonai kórház működött itt – katonák szelleme kísért. Most komolyan? Komoly kételyeink vannak.

A legfélelmetesebbnek egyébként a walesi Bodelwyddan-kastélyt választották, utána a szlovéniai Predjama-kastély jön, majd a német Flossenburg és a belga Miranda.

banffy1

 

banffy5

 

banffy4

 

Bennfentes információim szerint tényleg vannak legendák a bonchidai Bánffy-kastélyban kísértő szellemről, de az nem katona volt életében, hanem az uradalomban szolgáló istállófiú, aki állítólag meglátta az úrnőt a lovászfiúval szerelmeskedni. Azok pedig, hogy ne tudja beárulni őket, eltették láb alól. A szerencsétlenül járt szolgálófiú szelleme pedig azóta is kísért.

A régi legendára alapozva a nagy-britanniai Discovery Channel Ghost Hunters című műsorának készítői is felkeresték a Bánffy-kastélyt azzal a céllal, hogy feltárják, van-e szellemjárás a romok között. Különböző módszerekkel vizsgálták a legendát, ennek eredményeként UV- kamerás felvételen felfedeztek egy azonosíthatatlan árnyat, a Discovery szerint az istállófiú kísértetét látták. Ugye, hogy ez már sokkal hihetőbb?

banffy6

 

banffy7

 

UPDATE: közben megtaláltuk azt a Ghost Hunters epizódot, amiben a Bánffy-kastély szellemeit vadásszák le:

Comments

comments