Te tudod, hogy melyek a leggyakoribb helyesírási hibák, amiket senki sem vesz észre? feb19

Címkék

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztom

Te tudod, hogy melyek a leggyakoribb helyesírási hibák, amiket senki sem vesz észre?

Mi is csak sejtettük a választ, de a nyest.hu igazolt minket: hát a többszörös összetételek helytelen írása a legláthatatlanabb.

“Konkrét felmérést ugyan nem végeztünk, de Mindennapi helyesírás című sorozatunk tapasztalatai szerint mindenképp ide tartoznak a többszörös összetételek: a 6:3-as szabály és a mozgószabály megsértései” – írják. A nyest.hu példának a “kerámialapos tűzhelytisztító”-t hozza, ami így helytelen, mert nem a tűzhelytisztító a kerámialapos, hanem a tűzhely, amelynek a tisztítására ez a szer való. Tehát így kell írni: kerámialapostűzhely-tisztító.

Nem csoda, hogy nem tudjuk, ha a helyesírás-ellenőrző szerint is inkább írnánk keresztényszocialistát helyette...

Nem csoda, hogy nem tudjuk, ha a helyesírás-ellenőrző szerint is inkább írnánk keresztényszocialistát helyette…

A Transindexnél a klasszikus példa a többszörös összetételre, amit először a Kreatívon olvastam, de annyira megtetszett, hogy én is leírtam – közben a helyesírására is kitértünk – a seggpartösszehúzódás-számláló, ami egy olyan szerkezet, ami a két seggpartban levő izmok összehúzódásait számlálja. És úgy kell helyesen leírni.

A nyest.hu-t nem csak ezért érdemes követni, például Simicsak gecizése kapcsán a geci, illetve olvasói javaslatra a genya, a genyó, az ondó, a fasz és a pina szavak eredetének is utána jártak. Csúcs, nem?

Comments

comments