Miben teljesítünk a legrosszabbul az EU-ban?

Most fut az interneten egy térkép, ami állítólag pont ezt összesíti. Így például az Egyesült Királyságban a legmagasabb a kokain, az LSD, az amfetamin és az ecstasy fogyasztók száma, elméletileg Szlovéniában történik a legtöbb haláleset az alkoholizmus miatt (sajnos nem jelzi, hogy arányaiban vagy abszolút számokban, illetve mit számolnak ebbe a kategóriába), Lengyelországban jut egy főre a legkevesebb orvos, Hollandiában vannak a legnagyobb arányban a halálos kerékpáros balesetek a halálos közúti balesetek összességéhez viszonyítva (és nem a marihuána fogyasztásban elsők, ahogyan az elsőre gondolnánk, mert lenyomják őket a dánok), Litvániában az öngyilkossági ráta, Finnországban pedig a depressziósok aránya a legnagyobb. A szlovákoknál a legalacsonyabb a választási részvétel, 13,5 százalékkal kerültek fel a térképre.

rosszkicsi
Vannak olyan mutatók is, amik kevésbé egyértelműen negatívak. A franciáknál a legnagyobb az angolul nem tudók aránya, ami valószínűleg egyáltalán nem zavarja őket, és állítólag Luxemburg költi a legkevesebbet az oktatásra, de lehet, hogy attól még ott minden rendben van. Magyarország az áfa tekintetében teljesít a legjobban, vagyis az állampolgárok szempontjából a legrosszabbul, ugyanis ott a legmagasabb a mértéke az EU-s országok közül, 27 százalék. Ami a számomra abszolút etalonnak számító Pénzcsinálós kollégám szerint hiteles adat.

A térkép szerint Romániában az egy főre jutó mozik száma tekintetében vagyunk tök utolsók, meg gondolom sok más szempontból is, de a készítők ezt tartották a legérdekesebbnek. A cikk állítása szerint 1 millió lakosra csak 3,8 mozi jut. Ez azt jelenti, hogy az országban nagyjából 70 mozi található, ami jelentős csökkenés a rendszerváltáshoz képest, a romániai állami filmforgalmazó (RADEF) 1990-ben országszerte 450 mozit működtetett. Tehát az állítás, bármennyire is hihetetlennek hangzik, igaz, nem véletlenül indította el Tudor Giurgiu a Mentsétek meg a gyöngyvásznat! kampányát. Az igazsághoz viszont az is hozzátartozik, hogy a moziférőhelyek száma látványosan megnőtt az utóbbi pár évben. Ennek elsősorban az az oka, hogy míg a RADEF által működtetett mozik sorra bezártak, több új multiplex mozi is megnyitott. 2012-es adatok szerint 2007-hez képest megduplázódott a moziba járók száma. Az egy főre eső mozik számát tekintve a másik véglet Csehország, ahol 1 millió emberre 49,2 mozi jut.

romaniarossz
De van valami nagyon citrom abban, hogy Dánia az egy főre jutó Zara üzletek számát tekintve tudott csak felkerülni a listára. Ugyanis az országban mindössze két Zara üzlet van, ami azt jelenti, hogy egy üzletre 2,8 millió dán jut.

A térkép nagyobb méretben itt nézhető meg, lehet böngészni, hogy mások miben rosszak.

Comments

comments