Mi a baj Marosvásárhellyel – egy képben

Csak a látszat legteteje

Marosvásárhely főterén almát árulnak. Ez Dr. Dorin Florea polgármester felelős magatartásának következménye, aki felvitaminozná a lakosságot. Az őszi napfény gyönyörű, a levegő kicsit savanykás és karcos, nem az almától, hanem azért mert ismét dolgoznak a kombinátban.

Ez senkinek sem tűnik fel. Mint ahogy az sem, hogy az árusok nyilván kotizálnak azért, hogy ők árulhassanak: ez itt aranyszabály, aki bármit próbál szervezni, tudja, milyen a rendszer, vannak megsúgó emberek, kasszások és tudni, kihez megy a pénz. Az sem tűnik fel senkinek, milyen dizájn magaslatokat döntöget a két reklámbanner. Van magyar nyelvű is, igazán hálásak lehetünk érte. A románon ez áll: Toamna mărului, ami magyarul azt jelenti: az alma ősze. A magyaron ez áll: Az ősz almája, ami románul: mărul toamnei. (Sic!)

Azt tapasztaltam, hogy a magyarok semmit sem várnak Dorin Floreatól, de már Peti András alpolgármestertől sem, és ezáltal semmilyen más vásárhelyi magyar politikustól sem. A közhangulat: meg vagyunk vásárolva, vagy ki vagyunk vásároltatva, ahogy tetszik. Csak nagyjából, körülbelül formailag legyen valami ok, hogy lehessen letudni. A látszat legfelszínesebb rétege, erre kell figyelni, ebben partnerek is a konfrontálódni nem óhajtó magyar politikusok. Nem akarok a közhangulat mögé bújni, ez az én véleményem is.

A vásárhelyi magyarok feladták annak a reményét, hogy ne eszközök legyenek és ezen egyes magyar politikusok propagandája sem segít. Számomra ezt foglalja össze, hogy napok óta díszeleg érintetlenül a belváros közepén ez az ostobaság.

Comments

comments