Rakjuk össze Kolozsvárt 5 másodperces videókból!

Lehetett volna az is a címe ennek a bejegyzésnek, hogy Nyerj tabletet egy 5 másodperces videóval! De itt maga a kihívás is legalább olyan izgalmas, mint a díj, és szerintem sokan lesznek olyanok, akiket nem is fog érdekelni a tablet, hanem csak az, hogy részt vehetnek egy ilyen projektben. A Rakd össze Kolozsvárt című közösségi projektet a Radina Kortárs Művészeti Akció találta ki, az 5 másodperces videópályázatról a fontosabb infókat a promóvideó alatt olvashatod el:

Minden pályázónak be kell küldenie egy öt másodperces videót, amiben megfogalmazza a számára legemblematikusabb pillanatot/érzést vagy akár pillanatokat a kolozsvári diákéveiből (pl. lepukkant albérlet, egyetemi órák, bulik stb.).

Technikai feltételek nincsenek. A videó készülhet mobiltelefonnal, fényképezőgéppel, videokamerával vagy bármilyen más erre alkalmas eszközzel. A videó hossza pontosan öt másodperc kell legyen. (Az 5 másodperces videó műfajra online találhatók inspirációk)

A pályázat egy filmes szociológiai kísérlet arról, hogy ugyanazt a dolgot mennyire különbözően, más aspektusokból tudjuk látni, ugyanakkor, hogy ez a sokszínűség hogyan tud egyetlen nagy képet alkotni, egyáltalán alkalmas-e erre. A beküldött videókat egyetlen audió-vizuális alkotássá gyúrják össze, amit a Tranzit házban mutatnak be. A végső alkotás műfaja valahol a film, performansz művészet és a kiállítás között helyezkedik el. A Tranzit házban egy konceptuális teret alakítanak ki, egyszerre több felületen vetítve, azt a hatást keltve, mintha a néző egy galériát járna körbe. Mindehhez egy élő jam session adja a zenei aláfestést.

A koncepció egy összkép bemutatása Kolozsvárról, ahogyan a diákok megismerik az itt eltöltött évek alatt. Az így kialakult közösségi alkotás egyben egy reflexió is, ami alkalmat ad arra, hogy a néző eldöntse, hogy tetszik neki, amit lát vagy sem, és amennyiben az utóbbit választja, a kiállítás egy jó kiindulópontot jelent arra, hogy kiderüljön, min is kellene változtatni.

A beküldött videók között nem állítanak fel rangsort, hiszen elsősorban nem a munka minősége, hanem a megosztott látásmód, személyes tapasztalat a fontos, ugyanakkor a pályázók között kisorsolnak egy tabletet.

A videókat 2014. október 21-től november 30.-ig várják a rendezvény Facebook-oldalán, vagyis itt: facebook.com/rakdosszekolozsvart

A hálózat- és közösségépítést művészeti projektek segítségével célul kitűző Radina KMA-nak nem ez az első akciója. Mutattak már be Száraz címen színdarabot az erdélyiségről Budapesten, szerveztek KreaTúra tábort, és Zalánpatakon a nyáron forgattak egy kisjátékfilmet Vida Gábor Kelj fel, és járj című novellájából. Partnereik a sZempöl zenekar és a Projekt 42 színházi társulat.

Comments

comments