Retikin Cziozite és a többi székely – ahogy az Adevarul látja

Ha nagyon finoman akarnék fogalmazni, azt írnám, hogy pofátlanul tendenciózus és stupid cikk jelent meg az Adevarul.ro-n a székelyföldi magyarok román nyelvtudásáról. A cikk szerzője, Ramona Găină semmit nem ért meg a problémákból, rácsodálkozik arra, hogy a székelyföldi településeken vannak magyar feliratok (amit ugye törvény ír elő), lefotóz néhány magyar feliratot, szóvá teszi, hogy a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár épületén ott lobog a magyar zászló (ami azért lobog ott, mert a Magyar Kulturális Központ is abban az épületben működik), nyakon önti egy nagy adag sértett önérzettel, és sorolhatnám tovább a szakmaiatlan vagy egyszerűen stupid megállapításokat, de mindennél beszédesebb lesz, ha leírom a cikkben megszólaló székelyföldi magyarok neveit:

Szolomi Kordos
Moniko Mihai
Retikin Cziozite
Tunde Ebolya Casoth
Casandra
Silvia Pop

A képgalériában további nevek:
Siladi Biler
Buzas Beat
Fevronia Keresztes
Gyongyr Ferencz
Tereak Tunder

 

És ettől a ponttól kezdve tényleg no comment ez a cikk. De azért még megmutatjuk a Bod Péter épületét, ahogy ők látják, és ahogy az valóban van:

 

adevarulkonyvtar

 

És még mindig nincs vége: az anyagban megszólaló egyik román arról panaszkodik, hogy a 90 éves székelyek nem hajlandók románul beszélni, de azt bezzeg értik, ha káromkodnak rájuk. Mégis, mi kell ahhoz, hogy valaki kipróbálja: érti-e egy 90 éves, ha anyázzák?

Comments

comments