Leszlovákiaizták Báthori Erzsébetet

Erdélyi-e Báthori Erzsébet, ha sok Báthori, aki híres, az? Elsőre azt gondolnánk, hogy valóban az, de a valóság ennél némiképp bonyolultabb.

A CNN Báthori Erzsébet halálának 400 éves fordulójára írt Csejtéről és a grófnőről és egy huszárvágással intézte el a problémát: abból kiindulva, hogy Csejte ma Szlovákiában van, Erzsébetet Szlovákia véres grófnőjének nevezik. Persze, azt is megemlítik, hogy magyar nemes volt.

A cikk írója abba a hibába is beleesik, hogy a több száz fiatal lány megölésének a vádját is teljesen készpénznek veszi és azt is megemlíti, hogy a helyiek tiltakoztak a “tömeggyilkos” szobrának a település központjában való felállítása ellen.

vérhercegno

Ha elsőre azt javítanánk ki, hogy Báthori Erzsébet erdélyi volt, tévedünk. A Báthori családnak ugyanis három ága volt. Az ágak közül a legjelentősebb a somlyói, amelyikből több erdélyi fejedelem is származott, köztük Báthory István, aki a lengyel királyi címet is megszerezte magának. A másik jelentős ág az ecsedi, amelyiknek a mai Nyugat-Magyarországon lévő Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nagyecseden volt a birtokközpontja. Báthori Erzsébet anyja a somlyai ágból származott, az apja meg az ecsediből. Báthori Erzsébet az ecsedi várban nőtt fel, majd, a Nádasdy Ferenc gróffal tizenegy évesen kötött házassága történő eljegyzése és tizenöt évesen történő házassága után a Sárváron, majd a felvidéki Csejtén élt.

A szüzek megölésére és a vérükben való fürdés vádja, amely legalább annyira lehet egy politikai koncepciós per koholmánya, mint a valóság, a Csejtei várban való bezáratásához vezetett, ahol elborult elmével halt meg 1614 augusztus 21-én.

bathori

Erdélyi nem volt, Csejtén élte le az élete egy részét és ott halt meg. Szlovákiáé lett ettől? Talán egy kicsit, Csejtével együtt.

Comments

comments