Címkék

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztom

Frissen nyilvánosságra hozott felvételeken beszél Nixon a negyven évvel ezelőtti lemondásáról

1974. augusztus 9-én mondott le Richard Nixon, az Amerikai Egyesült Államok 37. elnöke.

Az 1994-ben elhunyt republikánus államelnök nevéhez olyan zseniális húzások köthetőek, mint a Szovjetuniónak adott legcsúnyább geopolitikai pofon, a híres nyitása a kommunista Kína fele, amely így visszakerült az őt megillető helyre a világpolitikai palettán. Ez azt jelentette, hogy véget ér az az ellentmondásos állapot, amikor a kontinensnyi kommunista Kína helyét az ENSZ-ben 1949 és 1971 között a kínai belharcból vesztesen kikerülő kínai nacionalisták által Tajvanon megalakított Kínai Köztársaság foglalta el. Ezzel ráadásul újra megvalósult a Szovjetunió elszigetelése is, amelyik már egy ideje a kommunista világon belüli elsőbbségért küzdött Kínával, sőt, néhány határ menti háborút is vívott vele.

Ő fejezte be a rendkívül népszerűtlenné vált vietnami háborút.

Ő volt az első amerikai államelnök, aki meglátogatta Kínát, de a Szovjetunióban is első hivatalban lévő amerikai elnökként járt.

Zhou Enlaijal (Csou En-laj), a kommunista Kína miniszterelnökével

Csou En-lajjal (Zhou Enlai), a kommunista Kína miniszterelnökével


Mindezek mellett csúnyán belebukott a Watergate-botrányba és azért kellett végül lemondania, hogy elkerülje az úgynevezett impeachmentet, a Kongresszus államelnökre vonatkozó bizalmi szavazását. A Watergate-botrány az Edward Snowden-féle szivárogtatásig az Amerikai Egyesült Államok legsúlyosabb lehallgatási botrányát jelentette, igaz, hogy abban az időben “csak” az ellenzéki demokratákat akarták lehallgatni, és nem az egész világot.

A Richard Nixon Alapítvány és a Richard Nixon Elnöki Könyvtár és Múzeum vágatlanul közli azokat a felvételeket, amelyek 1983. júniusában készültek, és amelyeken Nixon személyes élményeit meséli el az utolsó Fehér Házban töltött napjairól.

Az Egy államelnök lemond című sorozatban úgy teszik közzé a videókat, hogy napra pontosan kövessék a negyven évvel ezelőtti eseményeket. A sorozat augusztus 5-én indul és augusztus 9-én, az elnök lemondásának évfordulóján fejeződik be.

Comments

comments