Így nyertük meg a nándorfehérvári csatát

Tegnapelőtt volt az évfordulója a nándorfehérvári győzelemnek, amikor Hunyadi János magyar serege Kapisztrán György szerzetes kereszteseivel vállvetve legendás győzelmet arattak az előrenyomuló török haderő felett. A Történelmi Animációs Egyesület és a Múlt-Kor történelmi magazin csapata a Total War játékok segítségével lemodellezte a csatát. Hasonlóan a mohácsi csatához, ami ugyancsak az ő művük, ez is remekre sikerült.

Van itt minden, amitől Hollywood beizgulna: Hódító Mehmed serege a számbeli fölénnyel, Duna fenekére süllyedő flotta, földig rombolt várfalak egy maréknyi várvédővel, túlbuzgó ferences szerzetes. A csatát a magyar történelem legfényesebb diadalának tekintik, amely mintegy hetven évre vetette vissza a törökök európai terjeszkedését.

Röviden: jönnek a törökök, sokan, ágyúval, katapultokkal, meg egy remek vezérrel, aki Konstantinápoly elfoglalása után mindenki elismerését kivívta. A várat Hunyadi sógora, Szilágyi Mihály védi, ügyesen, de közel az összeomlás. Hunyadi összeszed tízezer lovast, Kapisztrán összeszed harmincezer keresztest, akik csekély hadértékűek ugyan, de lelkesek, mert Kapisztrán személyisége, s a pápa támogatása elég nekik. Hunyadi megérkezik, de hogy menjen be a várba? A Dunán lehetne behajózni, de ott van egy erős török flotta, összeláncolt hadihajókkal. Durr neki! A kisebb magyar flotta áttöri, a török flotta megsemmisül. A törökök rohamoznak, Hunyadiék másnap hajnalig tartják magukat, több tízezer török vész oda, de mg egy támadást a védelem nem bírna ki. A csata hevében a janicsárok feljutnak egy toronyra, a zászlóval akarnak jelezni a szultánnak, hogy övék a torony, tessék már odaösszpontosítani a támadóerőt. De szegény janicsár éppen hogy lengetni kezdi a félholdasat, Dugovics Titusz, öngyilkos merénylő nekiugrik, és együtt hull a török, a zászló, meg a magyar (izé, szerb).

Kapisztrán öreg ember már, s igazi szerzetesként úgy tartja, a legbiztosabb út az üdvözülésre mégiscsak az, ha a hitért harcolva hal meg az ember, ezért kamikaze-akcióval átcsónakázik a Dráván, hogy nekimegy a törököknek, s lekaszabolja az összeset. Hunyadi pedig nagyon parancsolja, hogy ne, csak azt ne, a keresztesek ne csináljanak semmit. A kezdeti csetepaté komoly ütközetté alakul, amikor vezérük, és keresztes társaik láttán egyre többen követik őket át a folyón, Mehmed is ide összpontosít. Hunyadinak végső soron jól jön a dolog, kitör a várból, és a védtelenül hagyott tüzérséget megsemmisíti. Majd két oldalról szépen felmorzsolják a török csapatokat, a csatában a szultán is megsérül, a lábába kapott nyílvesszőtől elveszíti az eszméletét. Másnap reggelre már nincs török a vár előtt.

A történészek most azon dolgoznak, hogy elkészítsék a szerb verziót is, nem feledve az akkori közös hadviselést. Kemények voltunk na, mindannyian.

És itt a mohácsi videó is:

Comments

comments