A művész, akit én tanítottam rajzolni Júl21

Címkék

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztom

A művész, akit én tanítottam rajzolni

Igaz, csak szuperhősöket és Conant, amikor 13 éves, ha lehetett, és igaz, nem is grafikusként állít ki. Csak azért ez a cím, hogy jelöljem a személyes kötődést. A csíkszeredai Koter Vilmosnak a kolozsvári Korunk Stúdiógalériában nyílt csütörtökön Különös létérzés címen egyéni kiállítása, az anyag tulajdonképpen két korábbi performanszának a dokumentálása – mindkét performansz a Gyergyószárhegyi Nemzetközi Művésztelepen jött létre.

 

IMG_8827

 

A 2011-es Táplálkozás állatokkal videóban van dokumentálva, és pont az, amit a címe ígér – vagyis kétértelmű és rengeteg mögöttes jelentést hordozó, ami miatt még napokig lehet gondolkodni rajta banális egyszerűsége ellenére is. A kiállítást megnyitó Gregus Zoltán szerint “A Táplálkozás állatokkal sorozatban (…) a közös asztalhoz emelt állatok az ember családtagjaivá válnak. Egyszerre van ebben valami mélyen emberi és embertelen, ami az emberi mivoltára is visszahat. Az állatokról gondoskodó ember, azok egymásrautaltsága a táplálkozás gesztusában a hatalom megnyilvánulásává és eltörlésévé válik.”

 

IMG_8885

 

A 2013-es, Betakarva című performanszot felső kameraállásból készült fotókkal dokumentálták. Ismét Gregus Zoltáné a szó: “A Betakarva sorozat képei nyilvánvaló kapcsolatot teremtenek a szerves anyagokkal, mégis a széna, az agyag, a föld vagy a forgács mégsem természetes módon simulnak rá az emberi testre. Jó lehet minden ízében érezni testünkön a föld nyomását, a vérerek lüktetésének megváltozását, vagy a fakéreg horzsolásait, mégsem egészen megnyugtató elföldelve lenni. Meghökkentő, sőt kegyetlen természetet rejtenek. Feltételezem, hogy nem lehet sokáig bírni alatta, s nem csak a levegő hiánya miatt, hanem az elszemélytelenítő jellege miatt. A saját test anonimmé válik, dologgá válik a dolgok nyomása alatt.

Koter Vilmos augusztus 3-ig nyitva tartó kiállítását az nézze meg, aki gondolkodni akar, aki a vizuális élményen túli intellektuális élményt akar.

 

IMG_8844 IMG_8876 IMG_8877 IMG_8896

 

Comments

comments