Így még nem láttad a palesztin-izraeli konfliktust

Ez a Föld az enyém, Isten adta nekem, énekli Andy Williams a dalt, amit Exodus-dalnak is neveznek. Ezt a dalt használta fel Nina Paley, hogy illusztrálja a palesztin-izraeli konfliktust. Remek választás, ugyanis a dalszöveg nagyon zavaros, íme a gyorsfordítás: Isten nekem adta ezt az ősi földet, s ha hegyei mögül reggel felkel a nap, akkor egy földet látok, ahol a gyerekek szabadon rohangálhatnak. Ez a föld az enyém, s ha velem tartasz, s Isten is segít, akkor erős lehetek, s ha muszáj, akkor majd halálig harcolok, hogy otthonunkká tegyem ez a földet, az én földemet.

S pont ez a baj az „enyém a föld” mentalitással: senki nem hajlandó kompromisszumra. Lemészárolni, aki ott van, aztán pátosszal várni, hogy téged is lemészároljanak. Kánaániták az őslakosokat, őket az egyiptomiak, őket az asszírok, akiket az izraeliták, akiket a babilóniaiak és így tovább. Lesz-e ennek vége?

Erről jut eszembe, Tim Minchin már megtalálta a megoldást. Ha már felfogni nem tudjuk, miért nem lehet békésen együtt élni ott, akkor legalább ironizáljunk rajtuk.

Comments

comments