A nők és a vadászat

Szögezzük le az elején: kevesebb dolog tud annyira felháborítani, mint a trófeavadászat, kiváltképpen ha ritka, védett állatok gyilkolásáról szól. Teljes mértékben elítélem, hogy gazdag nyugatiak Afrikába vagy Kelet-Európába jönnek lövöldözni, százával és ezrével ejtik el a vadállatokat. Gyomorforgatónak tartom, amikor még pózolnak is a tetemekkel. A cinizmus magasiskolája, amikor ráadásul egyesek arra hivatkoznak, hogy „a természetvédelem érdekében” vadásznak – egyesek talán el is hiszik ezt. Támogatom, hogy a mészárlással egyenértékű, véres szórakozássá fajult hajtóvadászatokat mindenhol betiltsák a világon, és csak az vadászhasson, aki így szerzi meg a napi élelemadagját (a természeti népek csoportjai).

Mindezt annak apropóján írom, hogy egy 19 éves amerikai mazsorettlány ellen globális Facebook-kampány indult, miután rendszeresen posztolt magáról vadászfotókat az általa elejtett trófeákkal.

A vadászatot ellenzők tábora követeli a lány oldalának törlését a Facebookról – ez eddig rendben is van, viszont elképesztő az a gyűlöletáradat, ami a kommentekben megnyilvánul. Egy fiatal norvég modell és egy amerikai tévés személyiség is kereszttűzbe került.

Szexista megjegyzésektől halálos fenyegetésekig széles a skála. Mivel gyanúm szerint sokkal több trófeavadász férfi van, mint nő, nem lehet merő véletlen, hogy nők váltak ennyire mediatizált célponttá. Mert a vadászat „férfias foglalkozás”, és nekik el lehet nézni, ha gyilkolnak, de a nőknek már nem? Szerintem meg egyszerűen embertelen dolog, ami ellen egységesen, nem a gyűlöletbeszéd eszközeivel kellene fellépni.

Kinyílik a bicska a zsebemben, elismerem, ha gyerekeket biztatnak állatok meggyilkolására, és amikor ilyen és hasonló nézeteknek széleskörű publicitása van. Új vadászszezon, új évad a sorozatban.

A 19 éves amerikai lánynak is vadászati tévéshow-t terveznek. Ez ellen jogos tiltakozni, sőt, kvázi kötelesség. De jó lenne a problémát tágabb kontextusban nézni, itt a műsorpolitikával és az engedékeny vadászati törvényekkel van a legnagyobb baj.

Comments

comments