Kizöldült a zöld irodánk

Az irodai növények beszerzésére több tervet is kieszeltünk. Fontos volt, hogy ne költsünk erre, így az első két opció az volt, hogy egy növényforgalmazóval megpróbálunk barterezni, vagy, ha ez nem sikerül, akkor mindenki behoz egy vagy két növényt otthonról.

Azt kifejezetten biztató előjelnek tekintettük, hogy az egyik kolozsvári pláza mellett kialakított park megnyitóján az újságírókat egy-egy kumquat-fával ajándékozták meg, a mienk pedig kiemelt helyre került az irodában. Sajnos az öröm nem sokáig tartott, mert titkos féreg foga kezdte rágni a büszkeségünket, és hamarosan teljesen kiszáradt.

Amikor már kezdtük elveszteni a reményt, sorsfordulat állt be, na nem a teljes szerkesztőség, hanem csak egy kollégánk életében. Nem akarunk pletykálni, de mi jól jártunk: helyszűke miatt az irodánkba költözött közel ötven cserepes növény, akiket azóta is nagy szeretettel nézegetünk és gondozunk.

És hogy mire jó ennyi növény egy irodába? Itt az elméleti lecke:

felelossegek

Lélegezz fel!

A beltéri levegőminőség szabályozásának a célja a kényelem és a jólét biztosítása, a betegségek megelőzése, és a kedvezőtlen egészségügyi hatások kiküszöbölése.

IMG_8677

Irodai növények

Számos tanulmány kimutatta, hogy a növények csökkentik a levegőben lévő mérgező anyagokat, kiszűrik a széndioxidot, és javítják a beltéri levegő minőségét. Ráadásul növelik a fizikai és mentális komfortérzetet, és csökkentik a stresszt is. Minden egyes szobanövény miniatűr ökoszisztémaként működik, mivel a levelek, gyökerek, sőt még a talajbaktériumok is részt vesznek a levegő tisztításában. A saját életfolyamataikhoz (fotoszintézis) felhasználják az általunk elhasznált levegőt, így csökkentik a szén-dioxid koncentrációját. Mindemellett képesek a páratartalmat optimális szinten tartani, kiszűrik a port, és bizonyos fajok a mérgező gázokat is képesek kivonni a levegőből, mint a formaldehid vagy a benzol. Azért nem kell átesni a ló túloldalára és azonnal botanikus kertté varázsolni az irodát, elegendő, ha minden tíz négyzetméterre jut egy cserép, emellett az öntözésre sem árt odafigyelni, mert a növények túlöntözése penész képződéséhez vezethet.

IMG_8678 IMG_8681 IMG_8683 IMG_8684 IMG_8685 IMG_8686 IMG_8687 IMG_8688 IMG_8691 IMG_8692 IMG_8694

Comments

comments