Mert mi viccesebb, mint egy betintázott vezérszónok?

Borisz Jelcin egy igazán különleges ember: a történelmi pillanat és szerencsés alkat egyedi találkozása. Mint ismeretes, 1991-ben ő lett Oroszország első választott elnöke, aki egyéb gyengeségei mellett a nagy nyilvánosság előtt is gond nélkül megjelent mattrészegen. Ez önmagában még nem érdemelne meg egy bejegyzést, ellenben ez a gyermeki játékosság és túláradó jókedv, ami illuminált állapotban elönti, kihagyhatatlan.

És hát Jelcin nem kispályás: 1992-ben a függetlenségét kikiáltani készülő Kirgizisztán akkori elnökével, Askar Akajevvel kellett volna tárgyaljon. Azonban az orosz elnök viccesnek találta beszélgetőpartnere kopasz fejét, így állítólag kiskanállal kezdett dobolni rajta. 1995-ben, egy washingtoni hivatalos látogatásán bugyiban kiszökött a Fehér Ház hivatalos vendégházából, hogy vegyen egy pizzát, máskor pedig bejelentette: országa nukleáris leszerelésbe kezd.

Egyébként a hatalom és alkoholizmus egyáltalán nem idegen egymástól: alább egy kis, de távolról sem kimerítő kompiláció.

Comments

comments