Úgy parkoltál, mint egy marha? Most megtudod, milyen…

A romániai balkáni közlekedéskultúrában egyáltalán nem szokatlan, hogy emberek jelzéseket figyelmen kívül hagyva parkolnak: mozgássérülteknek fenntartott helyekre, átjárókra, úttestre, bicikliutakra.

bou

Utóbbiért nem is igen szabnak ki büntetést a rend büszke őrei, a biciklisek jogait rendszerint semmibe veszik.

Egy bukaresti csoport úgy döntött, véget vet ennek. A civilek módszere olcsó és egyszerű: vásároljunk A4-es tapadós papírt, letöltjük a Facebook-oldalról a figyelmeztető szövegeket, két variáns is rendelkezésre áll, ezeket rányomtatjuk, és kivágjuk a szaggatott vonal mentén, így sok-sok matricát kapunk. Ezután már csak annyi marad, hogy a hülyén parkoló sofőr szélvédőjére vagy tükrére ráragasztjuk a matricát, amelyen akár ez is állhat: “úgy parkoltál, mint egy tehén, most megtudod, mennyire nem egyszerű egy lehúzóst lekaparni a tükrödről. Gratulálunk!”

A kezdeményezés egyre népszerűbb, Bukarest után más hazai városokban is megjelent. Olyannyira szervezettek, hogy újabban egy okostelefonon használható alkalmazást terveznek, amely segítségével ha valaki tilosban parkol, egy arra járó beírja a helyszínt, amelynek koordinátái automatikusan felkerülnek az adatbázisba, így akinek van matricája és a közelben van, akcióba lendülhet.

Amennyiben te is úgy parkolsz, mint egy marha, kezdj el rettegni!

Comments

comments