Tüntetni csak hatásosan!

Hogyan tüntessünk hatásosan? – teszi fel a kérdést a Colors Magazine, és meg is válaszolja. Az elolvasása után jöttem rá, hogy a Verespatakos, néha fiesztásra sikeredő felvonulásaink messze nem voltak olyan kreatívak, mint ahogyan hittük. Meg aztán, hogy virágot adni a csendőröknek szép gesztus ugyan, de mivel ezerszer megcsinálták már, talán nem elég figyelemfelkeltő. Az alábbiakban leírt tiltakozásokban van egy közös: ha valaki találkozik velük, biztos, hogy oda fog figyelni. Hogyan tüntessünk például a szexizmus ellen? Vegyük például a Fement.

Ha Femen-mintára kívánsz tüntetni, akkor praktikus, ha minél gyorsabban le tudod mezteleníteni a felsőtestedet, mielőtt a biztonsági őrök loholása utolérne, letepernének a földre, és elhurcolnának. A Legjobb Femen-tiltakozások:

1: Gyújtsd fel Barbie-t!


2013 májusában Femen-aktivisták tiltakoztak egy óriási Barbie-ház előtt Berlinben.  A Barbie-ház lényege az volt, hogy egy rózsaszín konyhácskában lehetett sütögetni,  főzőcskézni. És egy másik helyiségben pedig sminkeket kenni magadra. A femenesek, hogy a nemi sztereotípia ellen tiltakozzanak, keresztre feszítettek egy Barbie-t, aztán elégették.

2.Viselj műpéniszt!

2010 júniusában igencsak meglepődhettek a hamburgi piroslámpás negyed “dolgozói és kuncsaftjai”, ugyanis az utcán egyszer csak megjelent három Femen-aktivista, és náci karlendítésekkel üdvözölték a körülöttük levőket. Hogy biztosan átmenjen az üzenet, miszerint a szex-rabszolgaság a fasizmushoz hasonlítható, Hitler-bajuszt viseltek. Meg műpéniszt is. Felejthetetlen!

3.Terjeszd a “Szent Spermát”!

2012 novemberében lelkes francia katolikusok tüntettek a melegházasság-ellen. Egyszer csak megjelent néhány apáca, és valami tejszerű folyadékot fújtak a tüntetők arcára. Azt mondták, az a szent sperma.

4. Díszítsd fel a tested!

A test a legjobb hirdetőfelület. Mindig viselj virágkoszorút, az ukrán kultúrában ez azt jelenti, hogy fiatal, férj nélküli nő vagy. Az üzenetet meg – evidens – a melledre írd. Mert akkor a férfiak elolvassák. Tuti.


A testhasználat más módjai.

Amennyiben nem a hátrányos női helyzetre kívánod felhívni a figyelmet, akkor se keseredj. Számos mód van arra, hogy odafigyeljenek rád.

1. Mutasd a feneked!

2009 augusztusában a kanadai sarnia lakói kimentek a határhoz, ugyanis az Egyesült Államok egy hőlégballonra szerelt kamerával kívánta megfigyelni a határhelyzeteket Michigannél. Sarnia lakói feszélyezve érezték magukat, kimentek hát, letolták gatyáikat, és úgy meredtek az égre. Sajnos a kamera akkor éppen máshol repdesett. Azonban a fenékmutogató kanadaiak híre minden bizonnyal eljutott az Egyesült Államok kormányához is.

2. Feküdj!

Mit tegyél, ha szolidarizálni szeretnél a városi közszállítás alkalmazottjainak sztrájkjával? Keress egy forgalmas útkereszteződést, és feküdj a közepére. Ezt tették 2011-ben a fülöp-szigeteki Manilában vállalkozó kedvű egyetemisták. Meglett a hatása is, egy kongresszusi képviselő, Winnie Castelo 2011-ben elfogadtatta a “nem-szabad-az-úttestre-feküdni” nevű törvényt.

3. Temesd el magad!

2012 decemberében egy bolíviai, Cochabamba városbeli börtön elítéltjei, megelégelvén, hogy a kormány folyton késik az intézmény élelmezésével, nyakig eltemették magukat. Ez a tiltakozási mód egyébként import-termék, Kolumbiában indult el és lett népszerű.

4. Gangnam syle (mondjuk én ezt nem értem…)

2013 januárjában a kínai Wuhan város néhány építőmunkása, táncra perdült egy éjszakai bár előtt. Ropták a Gangnam Style-t, míg bírták szusszal, mert a tulajdonos tartozott a munkálatok árával, 37 500 dollárral. Mondjuk nem értem, miért éppen Gangnam Style. Lehetséges, hogy a tulajnak is annyira elege lett belőle, hogy inkább fizetett, csak hagyják már abba?

Comments

comments