Bukarest más. A taxisok is

Ritkán járok a román fővárosba, és még ritkábban taxizok. Néhány évvel ezelőtt, amikor először voltam itt, alapos tervezéssel kitaláltam, hogy én bizony metróval jutok el a buszállomásig, de mivel a megálló környékén sehol nem találtam az amúgy tényleg eldugott helyen levő parkolót, taxisoktól érdeklődtem. A legtöbb 15-20 lejért akarta megmutatni a megállót, végül találtam valakit, aki hajlandó volt 10 lejért elvinni másfél utcával arrébb.

Tegnap megérkeztünk az RMÜE konferencia helyszínére. Nem mondhatom, hogy sikerült volna megdönteni a bukaresti taxisokról kialakult előítéleteimet. Bár tény, egyelőre egyik sem hordozott meg (próbálták volna meg!, előre lecsekkoltam, milyen távol van a célpont), azért tegnap is volt két érdekes jelenet.

Az egyik taxisnak 10 lejt adtunk a 6,11 lejbe kerülő fuvarért, mire ő nagyon szépen megköszönte. Kérdeztük, hogy visszajárót kaphatunk-e? Erre azt mondta, hogy majdnem 7 lej a számla, és nincs “aprója”.

Este is taxiztunk. Itt már az első pillanattól kezdve egyértelmű volt, hogy mennyibe kerül a fuvar, ugyanis a sofőr közölte, hogy tíz lej alatti összegért nem hajlandó beindítani a motort.

Bukarest más, a taxisok is.

Szőcs Csongor-Ernő

Comments

comments