Az olimpia mindig meleg egy kicsit: így állnak ki az oroszországi melegek mellett

The games have always been a little gay – ezzel a felütéssel készített videót a Canadian Institute of Diversity and Inclusion, amivel az Oroszországban tapasztalható központosított melegellenes megnyilvánulásokra reagáltak. 2013 nyarán olyan törvényt fogadott el a Duma, amely a kiskorúak védelmére hivatkozva előírja, hogy nyilvánosan csak elítélő formában lehet beszélni a homoszexualitásról, és ezzel gyakorlatilag ellehetetleníti az LGBT-szervezetek működését. A politikusi nyilatkozatok pedig csak súlyosbítják a helyzetet, Putyin például kijelentette, hogy mindenkit szívesen látnak Szocsiban, csak a melegek hagyják békén a gyerekeket. Ezzel tulajdonképpen egyenlőségjelet tesz a melegek és pedofilok között. Szóval van baj elég. Erre reagáltak a kanadaiak a szánkós videójukkal, és erre reagált a Google is a mai Doodle-jével.

De a sort lehet még folytatni: Michael Cashman szocialista EP-képviselő parlamenti felszólalásában a szocsi olimpiát támogató Coca-Cola és Visa ellen kelt ki, s látványosan kettévágta a Visa-kártyáját; a svédek pedig Stockholmban gyűltek össze, hogy az orosz himnusz eléneklésével lélekben támogassák az oroszországi LGBT-közösség tagjait.

Egyébként több híresség és tudós is kiáll az oroszországi meleg közösség mellett, illetve tiltakozott a melegellenes törvénykezés ellen: például Hugh Laurie, Ian McKellen és Herta Müller. A norvég egészségügyi és szociális miniszter, Bent Høie pedig a férjével megy a márciusi Téli Paralimpiai Játékokra.

Comments

comments