Kiszámoltuk: van matematikai esélye, hogy 31 romániai magyart küldjünk az EP-be

Az EMNP választmányi elnökének EP-választással kapcsolatos gondolatait olvasgatva fogalmazódott meg bennem: nem szabad kishitűnek lennünk! Miért csak a bejutást céloznák meg a romániai magyar politikai szervezetek, és miért csak két bejutó helyről beszél mindenki, mikor ennél sokkal többet is elérhetünk?

Soha vissza nem térő matematikai esély mutatkozik idén arra, hogy 31 magyar ember képviselje az ország érdekeit Brüsszelben. És nem megvalósíthatatlan, milliónyi romániai magyar szavazattal számoló terveket kell szőni ehhez, az is elég, ha ugyanannyian szavazunk, mint 2009-ben az összefogás tulipános listájára.

De akkor mégis mi kell? Egyszerű: hát az, hogy a románok ne menjenek el szavazni. Ha 431 739 magyar ember támogatja szavazatával az erdélyi magyar indulókat, akkor már csak azt kell elérni a terv teljesítéséhez, hogy egy román politikai alakulat se érje el az 5%-os bejutási küszöböt. Azt is kiszámoltuk, hogy ez számszerűen mit jelent. A legutóbbi közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy a PSD számíthat a legtöbb voksra – a szavazatok mintegy 41%-ára. Namármost ha azt vesszük, hogy a románok 41%-a a PSD-re szavaz, és ez az össz-szavazatszám 4,99%-át teheti ki, akkor egy egyszerű hármasszabállyal kiszámolható, hogy az összes román pártokra leadott szavazatok aránya 12,17% körüli lesz. Számszerűsítve ez 59 823 szavazatot jelent.

A számítást a megfelelő stratégia kialakításának érdekében közzétesszük:

matek

Kedves rommagyar politikusok: a feladat adott. Nem azt a kevéske eredményt hozó stratégiát kell követni, hogy minél több magyart győzzünk meg, vegyen részt az EP-választáson, hanem román honfitársainkat kell meggyőzni arról, ne menjenek el szavazni. Ez lehet az első olyan kampány, amikor nem kell egymást túllicitálni, nem kell fűnek-fának fűt-fát ígérgetni, nem kell vállalhatatlan vállalásokat tenni, és nem kell másként gondolkodó nemzettársaink torkának esni. Hajrá!

 

Comments

comments