A John Lennon eset, azaz: hogyan leplezi le magát egy képmutató jan03

Címkék

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztom

A John Lennon eset, azaz: hogyan leplezi le magát egy képmutató

A Pinterest nagyon szórakoztató. Mondjuk kicsit sok Frida Kahlo szivárog be a falamra, de egymondatos sorsmagyarázatok szinte soha. Kivételt képez az a fotó, amin Lennon és Ono pózolnak. Nem értem, azok, akik ezt a képet megosztják, iróniából vagy osztobaságból teszik-e.

 

john

 

Mert aki hajlandó egy ilyen szöveghez az arcát adni: öncélú, ostoba és pozőr. Vegyük sorra.

1. ÖNCÉLÚ. Hasonló gesztusnak nyilván nincs semmi gyakorlati haszna. Semmi valószínűsége nincs annak, hogy emberek magukra ismernének, azonosítanák magukat, hogy ez bizony róluk szól és aztán ripsz-ropsz felülvizsgálják érzelmeiket, indulataikat, cselekedeteiket. Nem is beszélve arról, hogy a privát és csoportos gyűlöletek mély, az adott személyiségek szempontjából meghatározó, nem ritkán az identitásukba ágyazott minőségek., Évtizedek terápiája is kevés lehet feloldásukhoz, nemhogy egy hülye tábla, amit két sztárhippi szorongat.

2. OSTOBA. Aki ezt a szöveget kitalálta, nyilván nem vágja, mi kognitíve a megértés. Nem hiszem, hogy lenne náci vagy homofób vagy nőgyűlölő, aki úgy gondolná, nem érti, mi a helyzet a zsidókkal, a melegekkel, nőkkel, stb. A helyzet az, hogy nagyon is úgy vélik, hogy értik. Aki gyűlöl, annak nagyon is tiszta verziója van arról, miért, és nem azt érzi, hogy nem érti azt a valamit, amit gyűlöl. Sőt, az a tapasztalatom, minél jobban értünk valamit, annál valószínűbb, hogy “megcsinált” a megértésünk.

3. POZŐR. A fentiek alapján talán nem meredek azt állítani: mindenki úgy érzi, ő az, aki tartja a feliratot, és nem ő az, aki felé tartják. Azonosulsz ezzel a két figurával: íme, megmondták, bátran összefoglalták és demonstratíve vállalják, nem számolva a következményekkel, hogy az a sok gyűlölködő barom üljön le a konyhaasztalhoz és nézzen magába, változzon meg és talán lehet olyan nyitott szeretetbajnok, mint mi, azok, akik ott vannak Lennon és Ono szintjén.

Aki hajlandó egy ilyen táblát felemelni, azt a hatás jobban érdekli, mint bármi más. Egy PR tábla, jófajta, mert kis erőfeszítést sejtet, és mindmáig fennforog. Ha John Lennon valamiben nagy volt, az a hasonló táblák emelgetése.

Akinek ez nem volt elég, és szeretne még egy kört borzongani: további zaftos adalékok John Lennon képmutatásához, itt.

P.S. Előd megtalálta az enyhítő körülményt. Ebben az időszakban Lennon annyira be volt állva, hogy nem tudta, mit tesz. Ismertek esetleg más kifogásokat is?

 

Comments

comments