Miért is blöff a Pantone-féle év színe?

2000 óta egyre nagyobb a médiahypeja a Pantone év színe koronázásnak. Arról van szó, hogy a méltán neves színrendszert jegyző cég így december táján kikiált egy színt, ami jövőre az év színének számít, és amit a jólértesülteknek illik megosztani a Facebookon vagy Pinteresten. Félreértés ne essék, ezek jól tálalt, tetszetősen megargumentált, érzelmekkel telített, nagyon jó kis színek.

A jövő évi jóslat az ún. Radiant Orchid. Már a neve is predesztinálja arra, hogy a szín brand legyen. Kedvencem e tekintetben a két évvel ezelőtti Tangerin Tango. Izgatottam várom a Boring Grayt vagy a Shitty Brownt-t.

Miért a szarkazmus?

Egyrészt, mert nincs olyan, hogy az év színe. Nem mintha nem lennének trendek, amelyeket nehéz ugyan behatárolni, de látjuk, érezzük, hogy vannak. De elképzelni is képtelenség, hogy egy év vizuális termékei szignifikánsan egy színről szóljanak. Az többé-kevésbé érzékelhető, hogy több ruha kerül a kirakatokba a kikiáltott szín széles árnyalataiban – és ez sincs mindig így – , de a színtörténet sokkal szélesebb és komplexebb annál, hogy felelős állítás legyen az, hogy a következő szezonban egy szín van minden szín felett.

Másrészt mert egy szín önmagában nem szín. Akár a nyelvben,, ahol a szavaknak önmagukban nincs értelmük, a többi szóval létesített szemantikai feszültségben nyernek jelentést, egy színről saját maga sokat nem mondhat el. Persze egy-egy színhez erős szimbolikus jelentések társulhatnak, a színeknek van egy mélylélektana, de ez csak addig, vagy annyiban igaz, amíg számolunk azzal, hogy a színszimbolika történelmileg és földrajzilag nagyon relatív. Ha így olvassuk a Pantone érveléseit, akkor azok mélyen túl vannak a blöffhatáron.

Közelebb kerülünk a trendekhez, ha nem egy színt nevezünk ki az év színének, hanem egy színpalettát. Hogy mennyire nem egyértelmű, hogy egy szín mi is valójában, az már akkor is kiderül, amikor banális matematikai eljárással legeneráljuk hozzá a logikus palettákat. Itt van a Kuleren megcsinált néhány paletta a Radiant Orchid-hoz. A középső az év színe. Érdemes úgy megnézni egy-egy palettát, hogy az ember letakarja a többit.

 

palettak

Miért jó mégis az év színe? Mert ezáltal a Pantone a popkult részévé válik. Az emberek megosztják a Facebookon, és elmondják, hogy tetczik vagy nem tetczik. Megosztod a Facebookon, beírod a blogodba, és egy színszektai bennfentességet érzel, persze minden ok nélkül. Mert nincs olyan, hogy az év színe.

csupro

De attól a Pantone még 10-20 eurókért árulja a Pantone csészéket a világ előkelő múzeumainak boltjaiban, és szó mi szó, jók ezek a csészék. Viszont van egy titkuk. Ha csak egy csészét veszel, csalódott leszel. Ezek így, nagy kupacban néznek ki jól, legalább 4, de inkább 6 különböző színű darabot kell vásárolni belőlük, hogy igazán érvényesüljenek.

 

 

Comments

comments