Farmville-tehenekre vettek fel többmillió eurós támogatást román állampolgárok?

A címben feltett kérdésre a rövid és sajnálatos válasz: nem. Kár. Szerettem volna pedig, hogy a Mandineren megjelent Százmilliós támogatás FarmVille-tehenek után Romániában – perre vinnék című kis színes tényleg megtörtént volna. De túl szép lett volna, hogy igaz legyen, hogy polgártársaink állami pénzeket kaszáltak be csak a Farmville-en létező tehénkéikért három éven keresztül.

Az első árulkodó jel “a brit Metro újságra” való hivatkozás volt, ez ugyanis az a fajta szennylap, amely a bombahírek, hihetetlen történetek, kis vicces sztorik kifogyhatatlan aranybányája, az olyan híreké, ahol a ki és a hol még csak-csak, de a mikor sosem szerepel, aztán emiatt simán felbukkannak újra meg újra. Nos, a brit Metro úgynevezett hírét a Mandiner helyesen fordította, de a román sajtó egészen másról beszél: tényleg volt egy nagyszabású támogatás-csalási ügy, három éven keresztül jogosulatlanul vettek fel összesen mintegy félmillió eurót Ialomita megyében. A fiktív cég papíron 1860 tehenet “nevelt”, ezekre szedték be a támogatási pénzt, oszt most lebuktak. Bár kétségkívül van hírértéke, annyira nem izgalmas, így az Adevarul szerkesztője gondolt egyet, és ezt a címet adta: Farmville de Ialomiţa. Ferme fictive de vaci pe fonduri europene.

Most elképzeltem a brit Metro újság szerkesztőségét, hogy valahol szembejön velük ez a cikk. A románul kicsit értegető ún. szerkesztő felkapja rá a fejét, és a szövegből kihámozza, hogy tehenek, meg fiktív, meg támogatás. (Vicces, hogy a tehenek száma is stimmel a hírükben.) Ráereszt egy guglitranslate-et, és rájön, hogy semmi köze a Farmville-hez. Ránéz az órájára, mindjárt vége a napnak, és ez lenne a norma utolsó darabja, de ez ebben a formában használhatatlan. És akkor fogja a “tehén”, a “Farmville”, a “-millió euró” és a “támogatás” szavakat, és ír belőle egy pársorost. Az EU-s támogatásból állami lesz, mert mindegy, a beperelt polgárok felperesekké válnak, mert az úgy viccesebb. Pont, pont, vesszőcske, készen van a hírecske.

Vagy ez vajon a brit lejáratókampány egy újabb kegyetlen akciója Románia ellen?

Comments

comments