Most a legrosszabb az élet? Egy kutatás szerint korántsem

Az élet szar. De biztos, hogy mindig ilyen rossz volt vagy voltak kivételesen rossz évtizedek az emberiség történetében? Ezt a kérdést tette fel egy nemrég megjelent történelmi tanulmány, amely főképp arra kereste a választ, hogy hogyan változott az európai pénzrendszer a Nyugatrómai Birodalom bukása után.  Az Antiquity folyóiratba publikáló tudósok bizonyítékot kerestek az ezüstfeldolgozásból származó szennyezésre az Alpok mélyén fekvő jégmagokból. Ezzel a tevékenységgel pedig betekintést nyertek az évszázadok során előforduló természeti katasztrófákba és a klímaváltozásba – adta hírül az IFL Science.

A kutatók számára világossá vált, hogy az i.u. 536-ot követő évtizedben rohadt nehéz lehetett az élet.

“A kezdete volt az egyik legrosszabb korszaknak, amiben élhettél, hanem a valaha volt legrosszabb év volt” – mondta a Science magazinnak nyilatkozó Michael McGormick, aki az említett tanulmány egyik szerzője és a Harvard középkorásza.

Ez egy zord korszak volt, nem a véres háborúk vagy a halálos járványok miatt, hanem az időjárás körülményei miatt is, amelyek elterjedt éhínséghez vezettek. Sok elmélet kering arról, hogy miért tört ki ez az éhség, de a legerősebb bizonyítékok abba az irányba mutatnak, hogy egy “vulkanikus tél” következett be, ahol egy vulkánkitörés miatt hamu és a por repült az égbe, eltakarva ezzel a napot egy “rejtélyes felhővel”.

Vulkánkitörés

Senki sem tudja melyik vulkán volt a hibás, de a dél-amerikai, a mai Salvador, területén található Ipolango vulkánja régóta a fő versenyzők között található. Ennek ellenére ez az új tanulmány azt sugallja, hogy a vulkánkitörés Izlandon történt, mivel az európai jégmagok olyan vulkanikus üveget tartalmaznak, amelyek kémiailag hasonlóak a szerte Európában és Grönlandon talált részecskékhez.

A svájci jégmagból származó szelet, amely kémiai nyomokat tartalmaz természeti és ember által előidézett eseményekről. NICOLE SPAULDING/CCI FROM C. P. LOVELUCK ET AL., ANTIQUITY 10.15184, 4, 2018

A vulkántól függetlenül, a kitörés hatásai széleskörűek voltak. A kitöréssel kezdetét vette a “késő antik kis jégkorszak”, amely globálisan rossz terméssel és éhínségekkel járt. Kínában hóhullás volt nyáron és szárasságok érintették Perut, amíg gael-ír annalék 536-ban a kenyértermés elmaradásáról írnak. Úgy tűnik nem volt a Földnek olyan pontja, amely sértetlen maradt volna. Prokopiosz, a bizánci történetíró, aki a Közel-Keleten élt, szintén arról a rettegésről írt, amit egy ködös napfogyatkozás idézett elő.

A mini jégkorszak miatt társadalmi problémák is felszínre kerültek. Némely kutató azt állította, hogy az 536-os vulkánkitörés hatásai olyan mélyrehatóak voltak, hogy birodalmakat buktattak meg (vagy legalábbis a bukás szélére sodortak). Ahogyan egy 2016-ban a Nature Geoscience-ben írták, a vulkánkitörést követő évszázad a Szászánida Birodalom (224-651) bukását, a Keletrómai Birodalom hanyatlását, Kínába politikai felfordulásokat és sok más véres társadalmi felfordulást hozott Eurázsia szerte.

A Szászánida Birodalom terjedésének idővonala

Ez a kijelentés persze erősen viszonyítás kérdése. Hiszen például a jégkorszak az európai emberi népességet a Mediterráneum térségébe szorította, de az időközönkénti járványok sem könnyítették meg az életet. Ilyen volt a fekete halálnak nevezett pestis-járvány is, amely során 75–200 millió ember halt meg négy év alatt a 14. század közepén, 1347 és 1352 között Európában, Észak-Afrikában, a Közel-Keleten és Közép-Ázsiában. Európa lakosságának – a különböző becslések szerint – 30–60 százaléka veszett oda. Okoztak elég nehéz időket uralkodók is. Timur Lenk hódításai egyes becslések szerint 17 millió ember halálához vezettek. De ott van az első világháború is, amely során kb. 37 millióan vesztették életüket, vagy a második világháború, amely megközelítőleg 73 millió halottal járt. Alább láthattok erről egy látványos videót. Na meg ott az ember által igencsak felgyorsított globális felmelegedés is, amely az IPCC jelentése szerint már 11 éven belül visszafordíthatatlanná válik. Jah, régen minden jobb volt.

The Fallen of World War II from Neil Halloran on Vimeo.

Comments

comments