Korrupciókövető alkalmazást próbáltunk ki

Brazíliában a tavalyi választási kampányban felbukkant egy app, amely gyorsan a letöltési listák élén találta magát és még a Cannes Lions kreativitási fesztivál nagydíját is megnyerte. A Reclame AQUI fogyasztóvédelmi cég terméke képes arra, hogy egy adatbázis alapján arcról felismerje a korrupt politikusokat, jelenjenek meg azok a képernyőn, az újságok címlapjain vagy élőben. És nem csak felismeri a korrupt politikusokat az alkalmazás, hanem listázza is a piszkos ügyeiket.

A cég stratégiája egyszerű volt: a választók kezébe adtak egy ingyenes eszközt, amivel a választási évben szavazatokért kuncsorgó politikusokról hamar meg tudták állapítani, hogy tiszta-e a bizonyítványuk. Az applikáció először adta az emberek kezébe a lehetőséget, hogy korrupt politikusokat “vadászhassanak”. Mivel Brazíliában kötelező szavazni és az országnak 120 millió választópolgára van, igencsak tekintélyes számokról beszélhetünk.

A Corruption Detector névre keresztelt alkalmazás uralta a beszédtémákat és a felkeltette a korábbi brazil kormány bukásába kerülő ügyön (Operation Car Wash) dolgozó szövetségi nyomozók és az ország főügyészének figyelmét is. A korrupt politikusok persze megpróbálták beperelni a készítőket, míg azok a politikusok, akik tiszta lappal indultak, az applikációval reklámozták az integritásukat.

Az app a Microsoft arcfelismerőjét használja, amely 98%-os pontossággal képes felismerni a politikusok arcát. A felismert arcokat pedig egy hatalmas adatbázishoz társítja, amelyet több száz brazíliai bíróság anyagaiból állítottak össze. Az összegyűjtött adatokat hónapokon keresztül elemezték és rendszerezték, majd lefordították a jogi zsargonokat, hogy az információkat egyszerű formában tárhassák a felhasználók elé.

Az applikáció elindítása is erősre sikeredett: az ország legismertebb humoristái Brazíliavárosban a kongresszus épülete előtt szelfiztek olyan korrupt politikusokkal, akiket egyből felismert az app. Ezzel azt is bemutatták, hogy hogyan működik az alkalmazás és attól a pillanattól kezdve a letöltések megállíthatatlanul növekedtek.

Az appot fejlesztő cég egy Colour of Corruption nevű Chrome bővítményt is megalkotott, amely korrupt politikusok nevét szűri ki böngészés közben és biztosít róluk részletesek adatokat.

Az alkalmazást mi is kipróbáltuk és tényleg működik, szinte bármely minőségben és szögből képes felismerni a korrupt politikusok arcát. Persze azon is elgondolkoztunk, hogy milyen jól fogna egy ilyen applikáció Romániában, de aztán látva a brazíliai választások eredményeit, nem voltunk olyan biztosak a dolgukban. Hiszen a fokozott korrupció ellenes hangulatot kihasználva az a Jair Bolsonaro lett az elnök, aki azt ígérte, leszámol a régi korrupt elittel, de ugyanakkor erősen szélsőjobboldali nézeteket vall, ráadásul megválasztása után kiderült, hogy nem egészen tiszta körülmények között fizetett ki 300 ezer dollárt a családtagjainak. Tehát annyit megállapíthatunk, hogy a brazil politikai viszonyok nem sokat javulhatnak egy alkalmazás hatására és ez talán nálunk se lenne másképp.

Comments

comments